zakazano Natjecanja Novosti

Dvadeset i četvrto izdanje “Otvorenog prvenstva Zagreba” održalo se u “gostima” u Križevcima i na Kalniku no dobar dio natjecatelja boravio je i u Zagrebu te trenirao i na zagrebačkom području od kuda je odlazio na natjecanja. Za natjecanje su korištene četiri potpuno nove karte Križevaca i Kalnika.

Prvi dan natjecanja 30. svibnja održan je u Križevcima sa startom i ciljem na gradskom stadionu, a taj dan ujedno je bio i pojedinačno prvenstvo Hrvatske na kojem su proglašeni najbolji Hrvati u ovoj disciplini. Pobjednici su bili Tihon i Dorja Salopek u najjačim seniorskim kategorijama čime su nagovjesttili potpunu smjenu generacije i nove mlade snage koje će preuzeti primat u seniorskim kategorijama vrlo brzo. I dok je Dorja Salopek pobjedila u najajčoj ženskoj konkurenciji i natjecateljice iz inozemstva, Tihon je bio treći iza dva mađarska natjecatelja.

Iduća tri natjecanja održana su na Kalniku. U petak 31. svibnja održano je zasebno natjecanje u šumskom sprintu koje se odlikovalo tehničkim zanimljivim stazama na karti 1:4000 koja se protezala oko “Kalničkih prstiju”. Najbolji drugoga dana natjecanja imali su zasebno proglašenje i posebne medalje.

Najjači dan sa najvećom konkurencijom bio je u subotu 01. lipnja kada se natjecanje bodovalo za svjetsku rang listu (WRE), a ujedno je bilo i peto natjecanje kupa Hrvatske. Trčale su se duge staze. Za natjecanje je korištena nova karta Kalnika koju su nacrtali Ivana i Damir Gobec. Pobjednici natjecanja za svjetsku rang listu bili su Aron Bako iz Mađarske i Sárközy Zsófia također iz Mađarske. Aron Bako je pobijedio ispred Gooch Matthewa iz Velike Britanije i Wetherill Alexa također iz Velike Britanije, dok je Sárközy Zsófia slavila ispred Dorje Salopek iz Hrvatske i Divin Judit iz Rumunjske koja trči za mađarski klub.

Zadnji dan natjecanja održan je također na Kalniku na još jednom novom dijelu terena koji nikada nije korišten za orijentacijski sport i naravno novoj karti. Četvrti dan natjecanja računao se za ukupni plasman  “24. Otvorenog prvenstva Zagreba” za koji su se zbrajali rezultati prvoga dana, trećega dana i četvrtog dana.

Pobjednici po kategorijama dolaze iz čak sedam različitih država, a po kategorijama bili su:

Ž12 Šantić Viktoria OK Bjelovar CRO

Ž14 Šantić Gloria OK Bjelovar CRO

Ž16 Varga Fanni SPA HUN

Ž20 Vukelić Dora OK Maksimir CRO

Ž21B Berger Anne-Lea OLV Marta SUI

Ž21E Sárközy Zsófia SPA HUN

Ž35 Jantar Sonja OK Japetić CRO

Ž45 Ruppenthal Ursi OLG Chur SUI

Ž55 Ilijašev Željka OK Kapela CRO

M12 Bačnar Tušar Aljoša OK Azimut SLO

M14 Trinajstić Karlo OK Vihor CRO

M16 Nagy Norbert SPA HUN

M20 Vukelić Juraj OK Maksimir CRO

M21B Jurač Tomislav OK Vihor CRO

M21E Bakó Áron SPA HUN

M35 Piltaver Jaka OK Japetić CRO

M45 Juričan Vedran OK Varaždin CRO

M55 Ruppenthal Marcel OLG Chur SUI

M65 Willems Pierre ASUB BEL

M70 Hanhela Mauno Haukiputaan Heitto FIN

OPEN SHORT O’keefe Joseph EUOC GBR

 

“Zagreb Open” kao natjecanje se još jednom dokazalo kao natjecanje visoke kvalitete na koje vole doći i natjecatelji iz inozemstva čime se konkurencija znatno pojačala što je izuzetno dobro i za domaće natjecatelje kako bi osjetili i međunarodnu konkurenciju naročito za one natjecatelje koji ne putuju puno u inozemstvo na natjecanja. Vrijednost natjecanja nije samo lokalnog karaktera već je dodatna vrijednost općenito za Hrvatsku i predstavlja promociju kako u turističkom tako i u sportskom smislu. Dobro organizirana natjecanja privlače onda natjecatelje i na druga natjecanja u Hrvatskoj zbog pozitivnih komentara i utisaka. Za ovo natjecanje ukupno je postavljena 121 kontrolna točka na terenu, a nacrtane su četiri nove orijentacijske karte od čega čak tri u sklopu Kanika.

Svi rezultati, prolazna vremena i fotografije mogu se naći na stranicama natjecanja.

Ovim putem ujenose zahvaljujemo i potpori koju su nam pružili: Turistička zajednica Grada Zagreba, Turistička zajednica Grada Križevaca, Turistička zajednica Kalnika, Grad Križevci, općina Kalnik, Planinarski savez Zagreba, Savez sportova grada Zagreba, Udruga kineziologa Križevaca te coctail bar  Latino.