Orijentacija za djecu

Dječje orijentacijske utrke uvod su u orijentacijski sport i namijenjene za najmlađe uzraste – 0-12 godina starosti djeteta.

Dječje utrke nisu u sustavu natjecanja koja podliježu strogim pravilima.

Kako to obično izgleda?

Dječje orijentacijske utrke se obično odvijaju u gradskim parkovima ili manje zahtjevnim šumskim područjima zaštićenim od prometa, kao i na području škole ili dječjeg vrtića…

Dijete-natjecatelj, samo ili u pratnji bilo koje osobe, obilazi zadanu stazu. Dijete na startu dobije kontrolni karton i jednostavan zemljovid (kartu) terena. Staza je, radi jednostavnijeg pronalaženja, na terenu označena trakicama. Dijete obilazi kontrolne točke u što kraćem vremenu.Kontrolne točke obilježene su na terenu kontrolnim zastavicama s perforatorima. Natjecatelj ih mora obilaziti zadanim redoslijedom.

Mali natjecatelji (od 0-12 godina) se natječu u dvije do tri različite dobne skupine. Također se razlikuju muške i ženske kategorije.

Natjecatelji startaju u intervalnom razmaku, a vrijeme im se mjeri individualno. Pobjednik je onaj koji najbrže obiđe stazu, uz uvjet da je obišao sve kontrolne točke zadanim redoslijedom.

Na svakoj kontrolnoj točki perforacijom u kontrolni karton dijete potvrđuje svoj dolazak. Na kontrolnom kartonu nalazi se ista sličica za pojedinu kontrolnu točku kao i na stupiću s kontrolnom zastavicom.

Ulaskom u cilj svako dijete dobije jednaku nagradu. Vrijeme se mjeri svima, ali dodatno se proglašavaju samo najstarije kategorije djece koja stazu obilaze sama, bez pratnje odraslih pomagača.

Savjeti za dolazak na Vihorove dječje utrke

Orijentacijski klub Vihor među novostima objavljuje poziv za natjecanje, obično oko dva tjedna ranije. Poziv se obično može vidjeti i na našoj Facebook stranici.


Prijave i priprema

Roditelji se javljaju telefonski ili mailom i prijavljuju dijete sa svim podacima traženim u pozivu.

Posebno treba naznačiti kategoriju u koju se dijete prijavljuje. Na Vihorovim dječjim natjecanjima obično postoje sljedeće kategorije:

  • M7 i Ž7 (do uključivo 7 godina starosti djeteta), u kojima djeci obično pomažu roditelji
  • M10 i Ž10 (7 do uključivo 10 godina starosti djeteta)
  • kategorije M12 i Ž12 (10 do 12 godina starosti djeteta), u kojima bi dijete trebalo stazu obilaziti samostalno; obično imaju nekoliko kontrola koje moraju pronaći samo uz pomoć zemljovida jer put do njih nije označen.

Za svako dijete na natjecanju mora biti prisutan roditelj ili druga odgovorna osoba tijekom cijelog vremena natjecanja. Za djecu koja samostalno obilaze stazu roditelj ili druga odgovorna osoba može čekati u startnom i/ili ciljnom prostoru ili u blizini staze.

Članovi kluba čine sve kako bi staza i okruženje bili što sigurnije za djecu, ali ne mogu nadgledati kretanje svakog pojedinog djeteta.

Novčani prilog za troškove natjecanja daje se prilikom samog starta, a iznos će biti naznačen u pozivu.

Jednom kada ste se prijavili za natjecanje, dan-dva prije utrke potražite na našim stranicama startnu listu jer djeca startaju na kronometar – u pravilu svako dijete u svojoj minuti, a sigurno tako da ne starta istovremeno s drugim djetetom iz iste kategorije (tj. koje ima istu stazu).

Važna napomena

Svi ljudi koji rade natjecanje su dobrovoljci iz kluba. Klub ne dobiva posebna sredstva za organizaciju natjecanja te ovisimo isključivo o tome da roditelji malih natjecatelja podmire troškove organizacije. Troškovi su veliki.

Imajte na umu da organizator za svako dijete u tiskari naručuje i plaća izradu posebne karte i kartona, pribavlja medalju i slatku nagradu, tako da Vas molimo da se prijavljujete samo ako zaista namjeravate doći na natjecanje.

Ako se odjavite dan ili dva prije samog natjecanja, to nam još uvijek ne pomaže puno, jer su karte, kartoni i medalje za Vaše dijete već naručeni. Možda nekoga uspijemo “ubaciti” na Vaše mjesto, ali puno je vjerojatnije da se to neće dogoditi jer se uvijek predviđamo određeni višak mjesta za kasno prijavljivanje.

Zato, ako već dijete mora odustati od natjecanja, molimo Vas da podmirite trošak natjecanja za svoje dijete na žiroračun kluba.

Na dan natjecanja

Obucite djecu prilagođeno vremenskim uvjetima. Natjecanja se održavaju po svim vremenskim uvjetima – i po kiši i po snijegu i zimi i po vrućini, tako da imajte na umu da je dijete prikladno obučeno. Osigurajte i da dijete ima vode.

Dođite na natjecanje barem pola sata prije startnog vremena svog djeteta te u šatoru za prijave preuzmite kontrolni karton potreban za ovjeravanje dolazaka na kontrolne točke. Na istom ćete mjestu platiti sudjelovanje u utrci.


Tijek natjecanja

dječja orijentacijska utrka - shema

Na utrci svako dijete ima svoje startno vrijeme određeno tako da u isto vrijeme ne starta drugo dijete s istom stazom. Tako svaki natjecatelj mora sâm odlučivati kako će obići stazu.

Kada dođe vrijeme da Vaše dijete starta, približite se startnom mjestu i pričekajte prozivku. Dalje postupajte prema uputama organizatora.

Na znak starta počinje djetetova utrka. Glavni  zadatak je obići sve kontrolne točke i to zadanim redoslijedom kako su ucrtane na karti. Dodatni zadatak je pokušati to napraviti u što kraćem vremenu, ali za manju djecu vrijeme je potpuno nebitno.

Kada dijete prođe ciljnu liniju, kontrolni karton predat će organizatoru, a karta će mu ostati za uspomenu. Svako dijete dobit će jednaku nagradu.

Rezultate nećete vidjeti istog trena, jer djeca startaju na razmaku, tako da je potrebno čekati da sva djeca utrče u cilj, a zatim se mogu  obraditi rezultati. S obzirom na veliki broj sudionika konačne rezultate objavljujemo na našim web stranicama dan-dva nakon natjecanja.

I na kraju – ostanite na proglašenju onih “velikih” i najbržih bez obzira da li je vaše dijete na postolju ili ne – tako sportski odajete počast najboljima, zahvaljujete organizatorima na trudu i dajete svojem djetetu motivaciju za dalje.

Još malo savjeta roditeljima – pustite dijete da se snalazi samo koliko god može i nemojte ga “vući” po stazi zbog rezultata. Pohvalite ga kada samostalno pronađe sve kontrolne točke i zajedno se veselite maloj nagradi.


Prvi put na natjecanju?

Kada dođete prvi puta, sve će vam prije starta biti objašnjeno. Vidjet ćete ostale male natjecatelje što i kako rade te će se vaša djeca vrlo brzo s lakoćom uključiti u natjecanje. Često posuđujemo mlade klupske članove kao pratnju novopridošloj djeci ako im nedostaje pratnja za prvi obilazak staze.


Što ako dijete pogriješi na natjecanju?

Bez obzira što dijete učinilo na stazi ulaskom u cilj, dobit će nagradu – za sportsku borbu i trud.

Kao što smo rekli vrijeme obilaska staze mjeri se svima, ali dodatno se proglašavaju samo najstarije kategorije djece koja stazu obilaze sama, bez pratnje odraslih pomagača. Iako pravila nisu stroga kao u službenim natjecanjima, ipak ćemo proglasiti tri najbrža po kategorijama samo ako su ispravno unijeli sve perforacije u kontrolni karton.

Djeca uglavnom od prve uspiju, ali ponekad naprave pogrešku. Dijete koje je napravilo pogrešku neće imati valjani rezultat. Najčešća greška je da dijete zamijeni svoju kontrolu sa kontrolom iz starije/mlađe kategorije. Ponekad u žaru borbe “preskoči” koju kontrolnu točku. Imajte razumijevanja. Od uzbuđenja djeca griješe, kao uostalom – i odrasli.

Ukoliko se to dogodi Vašem djetetu podučite ga da je bilo bitno boriti se sportski, a kad se boriš onda ponekad pogriješiš. Usporedite ga recimo s njegovim omiljenim sportašem – Ivica Kostelić često padne, Sandra Perković napravi prijestup, Blanka Vlašić sruši letvicu, a hokejaši idu sjediti na klupi kada naprave prekršaj. Svi oni i dalje su najbolji sportaši. Tko se ne bori nikada neće pogriješiti, ali neće niti biti prvi.


Priprema djece za službena natjecanja orijentacijskog sporta

Djecu iznad deset godina starosti već usmjeravamo prema pravim natjecateljskim kategorijama. Djeci koja su do te dobi već sudjelovala na više dječjih orijentacijskih utrka, dječja natjecanja postaju previše lagana jer polako sazrijevaju za ozbiljnije zadatke. Tada ih usmjeravamo na naše dječje treninge i našu malu školu orijentacije da bismo ih polako pripremili za natjecateljske kategorije.

Prva službena kategorija Hrvatskog orijentacijskog saveza obuhvaća djecu do 12 godina starosti (uobičajeno 10-12 godina). Na službenim natjecanjima Saveza dijete već mora biti samostalno i ne smije obilaziti stazu u pratnji druge osobe.

Ako pak u bilo koje doba želite obići i vidjeti kako izgleda pravo orijentacijsko natjecanje, tada se možete na bilo kojoj utrci u Hrvatskoj ili inozemstvu prijaviti u kategoriju open u kojoj možete s djetetom obići stazu.

Treninzi i trening-utrke

Ako želite vidjeti kako uopće izgleda neka staza ili utrka dobra ideja je, također, prijaviti se na naš klupski trening. Bit ćemo sretni da Vas vidimo u bilo kojem sastavu – s djecom, bez djece, s roditeljima, prijateljima, bakama i djedovima… Orijentacijskih treninga tijekom godine imamo mnogo – detalje pogledajte na našoj stranici o treninzima.

Na trening-utrkama i treninzima su obim i forma natjecanja mnogo opušteniji nego na utrkama, te se ne dijele medalje i nagrade. Rezultate obično objavljujemo kad ih stignemo obraditi.

Svoj upit nam uvijek možete poslati na adresu vihor@vihor.hr