Orijentacija brdskim biciklima


Orijentacija brdskim biciklima jedna je od četiri grane orijentacijskog sporta.

Na međunarodnoj razini pravila i smjernice definira Međunarodna orijentacijska federacija (International Orienteering Federation – IOF), a u Hrvatskoj Hrvatski orijentacijski Savez. Hrvatski orijentacijski savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora.


Orijentacija brdskim biciklima, MTB-O, je sport u kojem natjecatelji na biciklu posjećuju određeni broj kontrolnih točaka označenih u prirodi u što kraćem vremenu uz pomoć zemljovida i kompasa.

Natjecatelji smiju voziti, gurati ili nositi bicikl od starta, preko kontrolnih točaka sve do cilja koristeći se uglavnom isključivo putevima i stazama koje su ucrtane na karti, ali se ne smiju odvojiti od svojeg bicikla. U posljednje vrijeme na pojedinim natjecanjima organizatori dozvoljavaju i vožnju izvan staza, tzv. “off-roading”.

Kontrolne točke obilježene su na terenu kontrolnom zastavicom s perforatorom ili elektronskom stanicom. Natjecatelj ih mora obilaziti zadanim redoslijedom. Najbolji put između kontrolnih točaka natjecatelj bira sam.

Na svakoj kontrolnoj točki perforacijom u kontrolni karton ili elektronički čip natjecatelj potvrđuje svoj dolazak.

Natjecatelji startaju pojedinačno u intervalnom razmaku, a vrijeme im se mjeri individualno. Pobjednik je onaj  koji najbrže obiđe stazu, uz uvjet da je obišao sve kontrolne točke zadanim redoslijedom.

Natjecatelj se natječe u svojoj dobnoj skupini. Također se razlikuju muške i ženske kategorije.

Oprema

Oprema natjecatelja nešto je zahtjevnija nego kod orijentacijskog trčanja. Osim bicikla  i kontrolnog kartona obavezna je i zaštitna kaciga. Kontrolni karton ili elektronički čip za praćenje obilaska kontrolnih točaka mora biti pričvršćen za bicikl, obično “ski-zip”-om.

Organizator natjecatelju osigurava kartu, a natjecatelji obično kartu stavljaju u posebni rotirajući nosač koji se pričvršćuje na volan bicikla. Na nosač karte obično se stavlja i mali kompas. Izbor ostale odjeće i obuće je proizvoljan.

Natjecatelj smije sa sobom nositi osvježavajuće napitke i hranu, te pribor za popravljanje kvarova na biciklu, ali tijekom natjecanja ne smije primati pomoć drugih osoba ili preuzimati stvari od drugih osoba.