Orijentacijski sport


Dobrodošli!

Orijentacijski sport razvija um i tijelo te zbog boravka u prirodi pripada najzdravijim sportovima!

Orijentacijski sport obuhvaća obitelj sportova koji zahtijevaju navigacijske vještine. Natjecatelj koristi kartu i kompas za kretanje od točke do točke na raznolikom i obično nepoznatom terenu, a  važna komponenta je brzina kretanja.

Sudionici dobivaju zemljovid izrađen prema strogo definiranim standardima. Uz pomoć tog zemljovida/karte oni obilaze zadane kontrolne točke. Kontrolne točke nisu skrivene, već se nalaze na točno opisanim obilježjima na terenu koja su precizno ucrtana na zemljovidu.

U svim granama sporta, osim u preciznoj orijentaciji, najbitnije je odabrati optimalnu varijantu puta prema slijedećoj kontrolnoj točki, te ih sve obići zadanim redoslijedom u što kraćem vremenu.

Korištenje bilo kakvih navigacijskih pomagala osim kompasa i karte u ovom sportu je zabranjeno.

Orijentacijski sport razvio je mnoge varijacije, međutim Međunarodna orijentacijska federacija brine se za samo četiri grane. Među njima najstarija i najpopularnija grana je orijentacijsko trčanje. Slijede skijaška orijentacija, precizna orijentacija i najmlađa grana – orijentacija brdskim biciklima.

Ostali vidovi sporta kreću se u velikom rasponu od kajak/kanu orijentacije, podvodne orijentacije, speleološke orijentacije…

Sportovi koji koriste elemente orijentacijskog sporta jesu i radiogoniometrija (ARG ili eng. ARDF – Amateur radio direction finding), te mnogi vidovi treking utrka i pustolovnih natjecanja.

Orijentacija je u osnovi obiteljski sport i podržava aktivno bavljenje sportom od najranije do pozne čovjekove dobi te je jedan od rijetkih sportova koji povezuje sve generacije. Natjecatelj se natječe u svojoj dobnoj skupini, a razlikuju se muške i ženske kategorije.

Izvan službenog sustava natjecanja održavaju se dječje orijentacijske utrke.

U svijetu

Na međunarodnoj razini pravila i smjernice definira Međunarodna orijentacijska federacija (International Orienteering Federation – IOF), čije je sjedište u Finskoj. Od 1977. godine orijentacijski je sport priznat od strane Međunarodnog olimpijskog odbora.

Orijentacijski sport je uključen u programe svjetskih sportskih događanja kao što su Svjetske igre.

Više o povijesti sporta na međunarodnoj razini pogledajte u videu o orijentacijskom sportu i povijesti tog sporta koji je napravljen povodom proslave 50 godina IOF-a.

U Hrvatskoj

Krovna organizacija u Hrvatskoj za orijentacijski sport je

Hrvatski orijentacijski savez
Ribnjak 2
10 000 Zagreb

Najbolji klub u Hrvatskoj za orijentacijski sport je:

Orijentacijski klub Vihor
Ribnjak 2
10 000 Zagreb