DISCIPLINA PRE-O 1. dan
Prvim natjecanjem u disciplini pre-O 26. svibnja u Finskoj u mjestu Luukki počelo je Europsko prvenstvo u preciznoj orijentaciji. Hrvatsku predstavljaju Iva Lovrec (Vihor), Matija Razum (Japetić) i Tomislav Varnica (Vihor). Nakon prvog dana natjecanja najbolji rezultat od Hrvata ostvario je Matija Razum koji je na vrlo dobrom 29. mjestu sa samo jednom greškom što mu  je otvaralo mogućnost da se drugoga dana upusti i u borbu za medalju. Čak 17 natjecatelja je sve odgovorilo točno, a njih 24 imalo samo jednu grešku što znači da su uoči finalnog drugog dana sve opcije bile otvorene. Gotovo četrdeset natjecatelja moglo je uz dobru drugu utrku do medalje. Izvrstan je bio i Slovenac Krešo Keresteš koji je bio četvrti nakon prvog dana. Svakako iskustvo osvajanja već dva odličja sa prijašnjih svjetskih prvenstava davalo  mu je za pravo da se nada i u Finskoj izvrsnom rezultatu. Prvo mjesto dijelili su Arno Gronhovd iz Norveške i domaćin Petteri Hakala iz Finske. Naša Iva Lovrec je bila 62., no njena disciplina tempO je na rasporedu tek kasnije u subotu kada se kroz kvalifikacije trebala probiti u finale gdje je sve bilo moguće. Rezultati treninga u Finskoj pokazuju da su Matija i Iva upravo u ovoj disciplini svakako među vodećih dvadeset natjecatelja. Tomislav Varnica koji je ujedno i izbornik reprezentacije završio je na 68. mjestu sa također tri greške kao i Iva samo sa slabijim vremenskim kontrolama.
1. Arno Gronhovd, Norveška 25 29
1. Petteri Hakala, Finska 25 29
3. Jens Andersson, Švedska 25 40
4. Krešo Keresteš, Slovenia 25 41
5. William Rex, Švedska 25 59
29. Matija Razum, Hrvatska 24 115
62. Iva Lovrec, Hrvatska 22 108
68. Tomislav Varnica, Hrvatska 22 162
84.

DISCIPLINA PRE-O 2. dan
Drugi dan europskog prvenstva u preciznoj orijentaciji koje se održavao u Finskoj opet je osvanuo kišan. U tim uvjetima najbolje se od naših reprezentativaca snašla Iva Lovrec koja je u poretku drugog dana bila ukupno 22. što je izuzetno dobar rezultat. Nitko od natjecatelja nije imao sve točne odgovore na 28 zadanih zadataka. Najbolja u poretku drugog dana bila je Pinja Makinen sa 27 točnih odgovora koliko je imalo prvih šest natjecatelja u poretku. Pinja je imala najbrže odgovore te je sa 27 sekundi preuzela vodstvo drugoga dana.
Matija Razum je opet imao vrlo solidno natjecanje i zauzeo je 31. mjesto sa istim brojem točnih odgovora kao Iva (25), ali je imao pogrešne odgovore na vremenskim kontrolama što ga je malo spustilo u poretku drugog dana. Tomislav Varnica je sa 22 točna odgovora završio na 65. mjestu.  Izvrstan Krešo Keresteš (4.mj) iz Slovenije nakon prvog dana drugi dan nije uspio ponoviti trku bez greške te je sa 24 točna odgovora završio na 39. mjestu.
1. Pinja Mäkinen, Finska 27 27
2. Janis Rukšans, Latvia 27 29
3. Anders Höije, Švedska 27 40
4. Jens Andersson, Švedska27 50
5. Leif Eriksson, Švedska 27 101
22. Iva Lovrec, Hrvatska 25 32
31. Matija Razum, Hrvatska 25 223
65. Tomislav Varnica, Hrvatska 22 304
84.
Prema zbrojenim rezultatima ukupni pobjednik u disciplini preO je Jens Andersson (Švedska) ispred Pinje Makinen iz Finske i Tobiasa Bieringa iz Danske. Svi imaju isti broj točnih odgovora njih 52 u dva dana, ali je Andersson bio ne najbrži, ali najtočniji na vremenskim kontrolama što mu se isplatilo. Naša predviđanja  upravo su išla u tom smjeru da će vremenske kontrole odlučivati i da vrijedi malo više vremena potrošiti na točne odgovore. Nabolji Hrvat u ukupnom poretku je Matija Razum na odličnom 27. mjestu. Iva Lovrec je 40., a Tomislav Varnica 66.
Veliko slavlje je i u Španjolskom taboru gdje je u kategoriji para slavio Alejandro Alejandro Aguilar Lara pobijedivši ispred iskusnog Šveđanina Michael Johanssona.
Otvorena kategorija
🥇Jens Andersson, Švedska
🥈Pinja Mäkinen, Finska
🥉Tobias Biering, Danska
Para kategorija
🥇Alejandro Alejandro Aguilar, Španjolska
🥈Michael Johansson, Švedska
🥉Vladyslav Vovk, Ukrajina
DISCIPLINA TEMPO
U disciplini tempO koja je uslijedila slijedećeg dana natjecatelji su podijeljeni u dvije kvalifikacijske grupe iz kojih se najboljih 18 natjecatelja plasiralo u poslijepodnevno finale (ukupno 36 natjecatelja). U A grupi (51 natjecatelj) startao je Tomislav Varnica, a u B grupi (50 natjecatelja) Iva Lovrec  natjecanje je otvorila kao prva dok je Matija Razum startao predzadnji.
Iva Lovrec je još jednom dokazala da spada u sam svjetski vrh u ovoj disciplini i sa izvrsnim sedmim mjestom u B kvalifikacijskoj grupi ušla komotno u finale koje se održavalo istoga dana  poslijepodne. Iva je bila samo jedno mjesto iza Pinje Makinen koja je u disciplini preO bila srebrna i imala je samo 27 sekundi sporije vrijeme. U toj istoj grupi je bila i bivša svjetska prvakinja Marit Wiksell iz Švedske koja je zauzela 9. mjesto. U A finalu su svi krenuli iz “nule” jer se rezultati ne zbrajaju tako da se radilo o potpuno novoj utrci.

Nažalost Matija Razum je na kraju bio 34. u istoj kvalifikacijskoj grupi kao i Iva što nije bilo dovoljno za ulazak u finale. Tomislav Varnica je zauzeo 32. mjesto u A grupi u kojoj je najbrži bio Maciej Urbaniak iz Poljske ispred jučer bročanog Danca Tobiasa Bieringa. U B grupi je najbrži bio Talijan Simone Frascaroli ispred Tomasa Lockera iz Češke.
Po vrlo teškom i kišovitom danu Iva je u poslijepodnevnom finalu krenula vrlo solidno u trku. Na drugoj i trećoj stanici (prva je poništena) imala je samo jednu grešku i brzo je odgovarala i držala je izvrsno 11. mjesto. Nakon četvrte stanice i sa dvije greške malo je pala u poretku na još uvijek jako dobro 15. mjesto. Nažalost na petoj stanici su nakon prvog točnog odgovora zaredala četiri pogrešna i tu je Iva pala na 26. mjesto. Uz još nekoliko grešaka na zadnje dvije stanice plasman je na kraju solidan sa 33. mjestom. Iz analize je vidljivo da je upravo ta peta stanica bila selektivna i ovdje se najviše griješilo. No nema mjestu nekoj žalosti jer Iva ima već i četvrto mjesto na Svijetu u ovoj disciplini i zna da se bez rizika u tempu ne može postići izuzetan rezultat za medalju. Vrlo dobar nastup i svakako ispunjen primarni cilj ulaskom u A-finale.

Uvjerljivo najbolji danas i jedini koji je odgovorio na svih 30 zadataka bez greške u finalu je bio domaći natjecatelj Petteri Hakala koji je postao svjetski prvak. Iskusna Marit Wiksell je sa tri greške bila druga, a još jedan Finac i bivši svjetski prvak iz Zagreba 2015. Antti Rusanen osvojio je broncu.
Zanimljivo je da je uz domaćina Finsku sa 6 natjecatelja koji su izborili plasman u A-finale i Italija imala 6 natjecatelja u finalu. Slijedi Švedska sa 4 natjecatelja, Latvija sa tri, Norveška, Španjolska, Češka, Slovačka, Danska, Poljska sa 2 te Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija, Litva i Njemačka sa jednim natjecateljem.
🥇 Petteri Hakala, Finska 329
🥈 Marit Wiksell, Švedska 406
🥉 Antti Rusanen, Finska 409
4. Sebastiano Lambertini, Italija 434
5. Martin Aarholt Waaler, Norveška 441
33. Iva Lovrec, Hrvatska 651
ŠTAFETA
Štafetnim natjecanjem u preciznoj orijentaciji završeno je europsko prvenstvo koje se održavalo u Finskoj.
Nakon izvrsnog starta Matije Razuma na prvoj izmjeni koji je bio drugi po plasmanu uslijedile su dvije slabe izmjene Tomislava Varnice i Ive Lovrec te je štafeta na kraju završila na sedamnaestom mjestu. Skandinavci su ovoga puta bili dominantni i prvih šest mjesta otišlo je ekipama Finske, Švedske, Norveške i Danske. Jedino su u para kategorijama Ukrajinci i Španjolci osvjetlali obraz kontinentalne Europe.
Za Hrvatsku je ovo prvenstvo svakako veliki dobitak jer se Matija Razum kao debitant pokazao kao natjecatelj koji je spreman i za vrlo visoke rezultate. Uz malo više iskustva sigurni smo da su mu zajamčeni dobri rezultati na svjetskoj razini. Iva Lovrec je dokazala da joj je tempO disciplina najjača karika, a u preciznoj disciplini je oscilirala od vrlo dobrih nastupa do onih slabijih nastupa. Tomislav Varnica svakako može bolje i ovo nije bilo njegovo prvenstvo. U svakom slučaju nedostatak domaćih natjecanja veliki je problem te se to osjeti i na međunarodnim nastupima.
Slijedeće veliko natjecanje u preciznoj orijentaciji je svjetsko prvenstvo koje se održava u srpnju u Poljskoj.
Otvorena kategorija:
🥇 Finska (Pinja Mäkinen, Petteri Hakala, Antti Rusanen)
🥈 Danska (Tobias Biering, Maria Krog Schulz, Johanne Biering)
🥉 Norveška (Arno Gronhovd, Geir Myhr Øien, Sondre Braten)
Para kategorija:
🥇 Ukrajina (Iryna Kulykova, Vladyslav Vovk, Valerii Lytvynov)
🥈 Švedska (Inga Gunnarsson, Ola Jansson, Michael Johansson)
🥉 Španjolska (Miguel Angel Garcia Grinda, Juan Emilio Montero Sánchez, Alejandro Alejandro Aguilar Lara)