02.07.2022. je u Mađarskoj u mjestu Salgotarjan koje se nalazi oko 100km sjeverositočno od Budimpešte dugim stazama počelo Prvenstvo Europe za kadete i mlađe juniore u orijentacijskom trčanju. Naši članovi Paola Rako i Marko Jurač nastupali su za reprezentaciju Hrvatske i uspješno su završili svoje staze po vrlo vrućem vremenu. Paola Rako je ostvarila vrlo dobro vrijeme unatoč greškama na prve tri kontrole gdje je izgubila oko deset minuta. Na kraju je osvojila 62. mjesto od 95 natjecatelja što je vrlo solidan rezultat s obzirom da je ulazno godište u kategoriji kadetkinja. U kategoriji kadetkinja izvrsne su bile Čehinje Katerina Douskova i Viktorie Skachova koje su osvojile prva dva mjesta. Treća je bila Janka Mikes iz Mađarske. Marko Jurač nije briljirao i na stazi sa mlađim juniorima zauzeo je 106. mjesto od 111. natjecatelja. Nakon jakog pada već na početku staze dosta se natukao, no ipak je smogao snage i završio stazu u tim uvjetima. U njegovoj kategoriji mlađih juniora slavio je Tadas Dementavicius iz Litve ispred Jirija Donde iz Češke i Hannesa Mogensena iz Danske.
Drugoga dana natjecanja EYOC je nastavljen sprintom (nedjelja 03.07.2022.) u mjestu Salgótarján u Mađarskoj. Naša Paola Rako je u kategoriji kadetkinja osvojila 71. mjesto gdje je slavila domaća trkačica Janka Mikes ispred Čehinje Katerine Douskove i Švicarke Leonie Mathis. Mađari su slavili u čak tri kategorije od četiri, a uz to su uzeli i jedno srebro. Zaista impresivno. Kod dečki je Marko Jurač u kategoriji mlađih juniora (M18) osvojio 96. mjesto. U njegovoj kategoriji pomalo iznenađujuće slavio je Španjolac Gonzalo Ferrando ispred Francuza Guilhema Verove i Norvežanina Philipe Lehmanna Romorena.
Zadnjeg dana Prvenstva Europe (4.7.2022.) za mlađe juniore i kadete u Mađarskoj održana je štafeta.
Hrvatska reprezentacija nastupila je sa štafetama u M16 i M18, dok su nažalost djevojke u Ž16 trčale samo prve dvije izmjene s obzirom da im je treću članicu uzela starija muška štafeta. Šteta jer su djevojke imale puno bolje šanse za solidniji plasman u kategoriji Ž18 i zavrijedile su svojim rezultatima da se bore do kraja sa djevojkama.
Na kraju je štafeta u M16 kategoriji sa čak 112’34” min zaostatka završila na 20. mjestu. Iza njih je bilo samo šest reprezentacija koje nisu imale plasmane.
U kategoriji M18 gdje je Zdenka Petra Štambuk stavljena da trči drugu mušku izmjenu štafeta je završila na predzadnjem mjestu i samo još ispred štafeta koje nisu prošle stazu. Ovdje je naš Marko Jurač trčao zadnju izmjenu i prema vlastitim riječima izuzetno je nezadovoljan kako je istrčao stazu.
Djevojke koje su obećavale nisu na kraju imale kompletnu štafetu, a samim time niti plasman tako da je naša Paola Rako praktično trčala trening jer nije imala kome izmijeniti. Zaista šteta s obzirom da su bile vrlo solidne. S obzirom na dužine staza koje su se jako malo razlikovale u kategoriji Ž18 gdje su mogle nastupiti sa Zdenkom, vrlo vjerojatno bi bile bolje plasirane od svih hrvatskih štafeta.
Još je veća šteta što na prvenstvu nije trčala Dora Vukelić koja je svakako trebala nastupiti kao naša ponajbolja mlada juniorka i koja je na Alpe Jadran kupu u Njemačkoj već pokazala da je spremna i za međunarodna natjecanja. Uostalom to dokazuju i rezultati koje je prošle godine ostvarila na Prvenstvu jugoistočne Europe kada je osvojila i medalju u štafeti i imala top6 plasman na sprintu. Svakako jedan od većih propusta selekcije za ovo natjecanje kada se zna da smo još imali slobodnih mjesta koje je Hrvatska mogla popuniti.
Uskoro kreće i juniorsko svjetsko prvenstvo u Portugalu gdje će naša članica Paula Pavlin braniti boje Hrvatske i kluba. Želimo joj puno uspjeha i dobre trke.
Rezultati sprint

Rezultati  duge staze

Prolazna vremena duge staze