SKIJAŠKA ORIJENTACIJA

Skijaška orijentacija jedna je od četiri grane orijentacijskog sporta.

Na međunarodnoj razini pravila i smjernice definira Međunarodna orijentacijska federacija (International Orienteering Federation - IOF), a u Hrvatskoj Hrvatski orijentacijski Savez. Hrvatski orijentacijski savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora.

Skijaška orijentacija (SKI Orienteering) je grana orijentacijskog sporta.

 

Skijaška orijentacija je sport u kojem natjecatelji na skijama za skijaško trčanje posjećuje određeni broj kontrolnih točaka označenih u prirodi u što kraćem vremenu uz pomoć zemljovida i kompasa.

 

Natjecatelji se kreću od starta preko kontrolnih točaka sve do cilja koristeći se uglavnom isključivo putevima i stazama koje su trasirane u snijegu i takve ucrtane na karti.

 

Kontrolne točke obilježene su na terenu kontrolnom zastavicom s perforatorom ili elektronskom stanicom. Natjecatelj ih mora obilaziti zadanim redoslijedom. Najbolji put između kontrolnih točaka natjecatelj bira sam.

 

Na svakoj kontrolnoj točki perforacijom u kontrolni karton ili elektronički čip natjecatelj potvrđuje svoj dolazak.

 

Natjecatelji startaju pojedinačno u intervalnom razmaku, a vrijeme im se mjeri individualno. Pobjednik je onaj  koji najbrže obiđe stazu, uz uvjet da je obišao sve kontrolne točke zadanim redoslijedom.

 

Natjecatelj se natječe u svojoj dobnoj skupini. Također se razlikuju muške i ženske kategorije.

 

OPREMA

 

Oprema natjecatelja nešto je zahtjevnija. Uz odijelo za skijaško trčanje natecatelji imaju štapove i skije za skijaško trčanje. Kontrolni karton ili elektronički čip za praćenje obilaska kontrolnih točaka nalazi se na ruci, a od nedavno se koristi i bezkontaktni sustav za ovjeru prolaska kontrolne točke.

 

Organizator natjecatelju osigurava kartu, a natjecatelji obično kartu stavljaju u posebni nosač koji se pričvršćuje na prsa natjecatelja. Na nosač karte obično se stavlja i mali kompas. Izbor ostale odjeće i obuće je proizvoljan.

 

Dijelovi staze se mogu proći i trčeći, ali natjecatelj mora nositi skije, štapove i skijaške cipele u odgovarajućoj veličini.

www vihor.hr

vihor@vihor.hr

IBAN HR6524840081101296342

OIB  50138912140

ORIJENTACIJSKI KLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

HRVATSKA

ORIENTEERING CLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

CROATIA