WTOC

2015

 

SAŽETAK VIJESTI IZ 2013.

2014.

starije vijesti

2013.

ARHIVA

Utrke Svetog Nikole

Pon.09.12.2013. (dg)

U nedjelju je u parku Vladimira Nazora u Tuškancu u Zagrebu održana tradicionalna dječja utrka Svetog Nikole te sprint natjecanje Svetog Nikole. Ukupno je nastupilo 137 natjecatelja, a od toga 111 na dječjoj utrci i 26 na sprint utrci. Natjecanje je održano po ne prehladnom i suhom vremenu. Svi mali natjecatelji su na cilju dobili medalje i mali prigodni poklon Svetog Nikole koji je zločesti Krampus htio uzeti. Također je na raspolaganju bio i besplatni čaj.

Organizaciju natjecanja sproveli su članovi OK "Vihor".

 

Početkom drugog školskog polugodišta krenuti će opet i mala škola orijentacije u organizaciji kluba sa treninzima za najmlađe (i odrasle) te predavanjima. Sva djeca će biti dobrodošla, a i njihovi roditelji. za detaljnije informacije pratite naše stranice.

 

Budim sprint i Sparacus kup

Čet. 07.11.2013. (dg)

U petak 01. studenog u Budimpešti je održano produženo sprint natjecanje. Natjecanje je održano u starom dijelu Budimpešte, Budimu. Nastupilo je oko 250 natjecatelja, a Vihor je bio jedan od najmasovnijih klubova sa preko 20 natjecatelja.

Natjecanje je održano po lijepom sunčanom vremenu, a stara povijesna jezgra Budima bila je lijepa kulisa za trčanje. Iako smo u ovo doba navikli na venecijanske uske uličice i kanale, Budim je bio sasvim dostojna zamjena natjecanju u Veneciji.

 

Najbolji rezultat od članova Vihora ostvarila je Neda Punek Gobec osvajanjem drugog mjesta u Ž40. Brončane medalje osvojili su Iva Lovrec (Ž18), Maja Cvitković (Ž50) i Damir Gobec (M40). Od Hrvata odličja su još osvajali Roberta Orehoci (2. u Ž18) i Robert Orehoci (3. u M40 zajedno sa Damirom Gobecom).

 

Nakon natjecanja u Budimpešti svi natjecatelji preselili su se u okolicu mjesta Oroszlany sedamdesetak kilometara zapadnije gdje se održavalo dvodnevno međunarodno natjecanje "61. Spartacus kup".

 

Na natjecanju je nastupilo nešto više od 500 natjecatelja. Na lijepim, vrlo trčljivim terenima bila je prava uživancija trčati unatoč prohladnom i vjetrovitom vremenu. Drugog dana natjecanja dijelu natjecatelja koji je kasno startao čak je i kiša padala. Klub je nastupio sa skoro trideset natjecatelja u raznim kategorijama.

Između dva natjecanja u večernjim satima održana je i analiza staza sa svim zainteresiranima te se i na taj način dalo puno naučiti.

 

Ovoga puta najbolje rezultate u zbroju oba dana ostvarile su Matea Sršen (3. u Ž21Br) i Maja Cvitković (3. u Ž50). Vesele i nastupi našeg podmlatka pa su tako u kategoriji Ž10 nastupile Kira i Leire Delgado, Kimi Maria Gobec i Marta Kukec, a u kategoriji M12 nastupili su Jura Kukec i Jan Gobec. U internoj borbi naših kadetkinja najbolja je bila Lea Katarina Gobec ispred Ive Lovrec i Dore Težak. Od naših mlađih članova nastupili su još Mia Lovrec i Luka Mihaljević.

 

Halloween O-party

Čet. 07.11.2013. (dg)

U srijedu 30. listopada 2013. na terenu Dotršcine u Zagrebu održana je noćna trening utrka u organizaciji orijentacijskog kluba Vihor. Natjecanje je održano po sistemu SCORE orijentacije, a zadatak je bio sakupiti što više kontrolnih točaka unutar 60 minuta. Za svakih daljnjih 5 minuta prijestupa "skidao" se jedan bod od postignutog rezultata. Na terenu je bilo postavljeno 20 kontrolnih točaka različitih bodovnih vrijednosti. Najteže i najudaljenije kontrolne točke nosile su najveći broj bodova.

Uz kontrolne točke na terenu se nalazila i hodajuća vještica koja je sa sobom nosila slatkiše, a vrednovala se posebno u ukupnom zbroju bodova. Svi natjecatelji dobili su svjetleće narukvice, a i kontrolne tocke su bile dodatno označene svjetlećim štapićima.

Osim slatkih iznenadenja na stazi, na cilju je sve natjecatelje dočekao topli čaj i mala zakuska.

Od 142 primljene prijave na kraju je startalo 123 natjecatelja u dvije kategorije. U dječjoj kategoriji nastupilo je 98 natjecatelja, a u kategoriji odraslih 25 natjecatelja.

 

 

 

Sprint kup u Bjelovaru

Pon.28.10.2013. (dg)

U nedjelju 27.10. u Bjelovaru je održano finale ovogodišnjeg sprint kupa Hrvatske. Natjecanje je održano na karti centra Bjelovara koja je vidno popravljena u odnosu na prošlu godinu. Staze su bile zanimljivije i bolje koncepirane, a i preglednost karte je bila bolja. Nadamo se da će iduće godine i startne liste biti napravljene tako da razmaci među natjecateljima budu veći, pogotovo kod mlađih dobnih skupina gdje je to izuzetno bitno.

 

Od članova Vihora pobjede su u svojim kategorijama ostvarili Jan Gobec (M12), Iva Lovrec (Ž16), Neda Punek Gobec (Ž35) i Nenad Lovrec (M50). Srebrne medalje osvojili su Dora Težak (Ž16), Lea Katarina Gobec (Ž20), Jura Kukec (M12), Bojana Nikolić (Ž35) i Luka Mihaljević (M20) dok je broncu osvojila Mia Lovrec (Ž16).

 

Natjecanje je po lijepom i sunčanom vremenu korektno organizirao OK "Bjelovar".

 

Noćno prvenstvo Hrvatske

Pon.28.10.2013. (dg)

Noćno prvenstvo Hrvatske održano je 26. listopada na terenima Branje Vrha u blizini Rakovog potoka. Na natjecanju je sudjelovalo šesdesetak natjecatelja, a organizator natjecanja bio je OK "Maksimir" iz Zagreba.

 

Vihoraši su slavili u kategorijama kadetkinja i veteranki. kod kadetkinja je pobijedila Lea KAtarina Gobec, a u veterankama Neda Punek Gobec. U najjačoj ženskoj kategoriji drugo mjesto osvojila je Ivana Gobec, a treće Kristina Krznar. Pobijedila je Sonja Lesjak (OK "Japetić"). Medalju je također osvojio i Luka Mihaljević koji je bio treći u juniorima, dok je Maja Cvitković bila treća kod veteranki od registriranih natjecatelja.

 

U najjačoj muškoj konkurenciji slavio je očekivano Matjaž Štanfel (OK "Ris") ispred Matije Razuma (OK "Japetić") i Frane Markovića (OK "Japetić"). Najbolji Vihoraš bio je Goran Marović na četvrtom mjestu.

 

Natjecanje je za razliku od prošle godine održano po ugodnom i toplom vremenu.

 

 

13. Otvoreno prvenstvo Zagreba

 

Trinaesto izadnje "Otvorenog prvenstva Zagreba" održano je 20. listopada na novoj karti "Malo Sljeme" u okolici planinarskog doma Grafičar na Medvednici. Natjecanje je organizirao OK "Vihor", a glavni organizatori bili su Maja Cvitković i Tomislav Vuk koji su ujedno sudjelovali i u tehničkom dijelu organizacije uz Nedu Punek Gobec. Ivica Bertol je kontrolirao staze. Bilo je ovo finalno natjecanje ovogodišnjeg kupa Hrvatske.

 

Po izrazito lijepom jesenskom danu na zagrebačkoj gori sakupilo se gotovo 300 sudionika natjecanja i veliki broj roditelja koji su bili aktivni navijači.

Pobjede u najjačim seniorskim kategorijama odnijeli su Matjaž Štanfel (OK "Ris") te Vinka Kvočić (OK "Kapela"). Šumska dječja utrka bila je pravi izazov za najmlađe natjecatelje i svi su se sa smješkom vratili u cilj.

Osim natjecanja u orijentacijskom trčanju organizirana je i prezentacija Tempo discipine iz precizne orijentacije. Organizator je bio Ivica Bertol uz pomoć Sanje Žužić.

 

Sezona natjecanja u Hrvatskoj završava ovaj vikend kada su na rasporedu "Noćno prvenstvo Hrvatske" i zadnje natjecanje za sprint kup koje se održava u Bjelovaru.

 

 

Školska utrka u sklopu dana otvorenih vrata

Sri.23.10.2013. (it+dg)

U sklopu "Dana otvorenih vrata gradske četvrti Medveščak i Gornji Grad" u subotu 19.10.2013. organizirana je i orijentacijska utrka za škole na tom području.

Prekrasno prijepodne bilo je napeto do zadnjeg trenutka, a pobjednik se odlučivao tek u zadnjim dijelovima natjecanja. Medalje su dijeljene u tri kategorije.

 

Prva kategorija bili su korisnici Centra za rehabilitaciju, nakon toga išle su škole ekipno i na samom kraju individualno tj. učenici osnovnih škola koji nisu imali svoju ekipu.

Djeca su se posebno radovali sendvičima koji su ih dočekali na cilju kao nagrada za uspješno prođenu stazu.

Posebno hvala svim članovima kluba "Vihor" koji su omogučili da djeca provedu jedno ispunjeno prijepodne.

 

 

Kup Feuda

Pon.21.10.2013. (dg)

 

05. i 06. listopada na Plitvičkim jezerima održan je Kup Feuda u preciznoj orijentaciji. Natjecanje se ujedno bodovalo i za neslužbeni europski kup. Sudjelovalo je 63 natjecatelja, a po konkurenciji možemo zasigurno reći da je ovo bilo najjače natjecanje ikada održano u Hrvatskoj. Dobra je to najava za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2015. godina na terenima u Zagrebu i okolici. Natjecanje je nakon silnih prošlogodišnjih grešaka ove godine bilo puno bolje organizirano uz nekoliko manjih grešaka i poništenje jedne kontrolne točke.

 

Ukupnu pobjedu ostvario je Martin Julum iz Norveške ispred Williama Rexa iz Švedske te Lars Jakoba Waalera iz Norveške koji je ujedno bio i ukupni pobjednik neslužbenog europskog kupa za 2013. godinu.

 

Vihoraši su sudjelovali sa četrnaest natjecatelja, a dobar plasman ostvarila je Maja Kušt u A kategoriji koja je nakon prvog mjesta prvoga dana, na kraju u ukupnom poretku oba dana bila treća. U istoj Kategoriji Jan Gobec bio je četvrti, Bernardica Stipetić peta, a Jura Kukec sedmi.

 

U najjačoj elitnoj kategoriji naši članovi Zdenko Horjan i Tomislav Varnica ostvarili su izvrsne ukupne rezultate plasiravši se među prvih deset natjecatelja. Zdenko je bio ukupno šesti, a Tomislav osmi. Ivica Bertol osvojio je ukupno deventaesto mjesto, no ujedno i prvo mjesto u kategoriji paralympic. Ivana Gobec bila je 22., Damir Gobec 25.

U drugoj polovici rang liste na 32. mjestu bio je Dalibor Perković (OK "Međimurje"), Jasminka Cindrić Perković bila je 40. (OK "Međimurje"), Sanja Žužić 43., Boško Opalić 44., Boris Kukec 54. te Goran Marović 55.

 

 

MTBO Croatia 2013

Pon. 30.09.2013.(it+dg)

Protekli vikend na novoj karti Solarskih šuma održano je dvodnevno MTB orijentacijsko natjecanje koje se bodovalo za Kup Hrvatske i MTBO kup Slovenije i Hrvatske. Drugog dana natjecanja ujedno se održalo i prvenstvo Hrvatske na srednje staze.

Natjecanje je organizirao OK "Vihor", a glavni organizatori bili su Sanja Žužić i Ivica Bertol koji su ujedno i zamislili staze.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 38 natjecatelja iz Austrije, Rusije, Slovenije, Nizozemske i Hrvatske. Nažalost drugog dana natjecanja uvjeti za vožnju su bili izuzetno otežani zbog jake kiše koja je padala cijelo vrijeme trke, no većina natjecatelja je unatoč tome prošla stazu i bila zadovoljna pomalo ekstremnim uvjetima.

 

Ukupni pobjednici u seniorskim kategorijama su Neda Punek Gobec - OK "Vihor" u Ž21 i Iztok Vidovič OK "Slovenj Gradec" u M21, a prvaci Hrvatske u tim kategorijama su Neda Punek Gobec i Nenad Lovrec (OK "Vihor") koji je u ukupnom poretku drugoplasiran.

 

Rezultati ukupno - Overall results

Rezultati prvi dan - sprint - Results day 1

Rezultati drugi dan - srednje staze - Results day 2

Prolazna vremena - prvi dan - Split times day 1

Prolazna vremena - drugi dan - Split times day 2

 

Fotogalerija - Bernardica - 1. dan / day 1 - photos

Fotogalerija - Bernardica - 2. dan / day 2 - photos

Fotogalerija - Damir - 2. dan / day 2- photos

Fotogalerija - Neda i Karlo Gobec - 2.dan / day 2 - photos

Kadetkinje Vihora srebrne na seniorskom štafetnom prvenstvu

 

U nedjelju 22. rujna na terenima u okolici Praporčana u Međimurju održano je štafetno prvenstvo Hrvatske u organizaciji OK "Međimurje". Prvenstvo je organizirano u sklopu niza natjecanja "Međimurje opena" koja su se odvijala vikend prije 14. i 15. rujna.

 

Na štafetnom prvenstvu Hrvatske OK "Vihor" je nastupio sa devet štafeta. Najugodnije iznenađenje priredile su kadetkinje Vihora (Lovrec I., Gobec L. i Težak D.) koje su u seniorskoj konkurenciji osvojile izvrsno drugo mjesto iza favorita OK "Japetića". Naša druga štafeta u ženskoj konkurenciji (Gobec N., Krznar K., Gobec I.) također se okitila medaljom na trećem mjestu.

 

U muškoj seniorskoj konkurenciji štafeta Vihora u sastavu Gobec Damir, Lovrec Nenad i Tomislav Varnica također je osvojila srebro. Nakon prve izmjene čak je bila i u vodstvu ispred izuzetnih favorita OK "Japetića" koji su kasnije i pobijedili. Treće mjesto osvojio je OK "Ivan Merz" u sastavu Mario, Dario i Matej Štambuk.

 

U konkurenciji kadeta klub je nastupio sa tri štafete, a najbolje se snašla najmlađa štafeta u sastavu Kukec Jura i Gobec Jan koji su osvojili treće mjesto sa svega nekoliko sekundi zaostatka za pobjednicima iz OK " Ivan Merza" i OK "Japetića".

 

U ekipnoj konkurenciji za koju su se zbrajali rezultati četiri natjecanja OK "Vihor" je pobijedio ispred OK "Japetića" čime se prelazni pehar opet vratio u klupske vitrine.

 

Sezona natjecanja u Hrvatskoj nastavlja se dvodnevnom MTBO utrkom 28. i 29.09. na terenima Solarskih šuma. Nakon toga slijedi dvodnevno natjecanje za Europski kup u preciznoj orijentaciji na Plitvicama 05. i 06.10., te dvodnevno natjecanje u orijentacijskom trčanju (sprint kup i kup Hrvatske) u Rijeci 12. i 13. listopada. Završnica Kupa Hrvatske održati će se 20.10.2013. na Medvednici u sklopu natjecanja "Otvoreno prvenstvo Zagreba", a završnica sprint kupa Hrvatske 27. listopada u Bjelovaru.

 

 

Hrvatskoj Svjetsko prvenstvo u preciznoj orijentaciji

Sri. 18.09.2013.(dg)

Jučer je iz IOF-a stigla i službena potvrda. Hrvatska je dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u preciznoj orijentaciji 2015. godine. Natjecanje će se održati u Zagrebu i okolici, a glavni organizator je OK "Vihor". Međunarodni kontrolori dolaze iz Danske i Finske, a prvi posjet očekuje se prije kraja godine kada će se definirati točna satnica događanja i odrediti će se tereni na kojima će se natjecanje održati.

 

Za manje od mjesec dana veliki broj vrhunskih natjecatelja doći će i na neslužbeni europski kup koji se održava u organizaciji OK "Oriona" na Plitvicama. Već sada je svoje sudjelovanje najavilo više od četrdeset natjecatelja iz Finske, Švedske, Norveške, Češke, Italije, Slovenije, Rusije, Hrvatske...Prilika je to da vidite svjetski vrh na natjecanju i da se oprobate u sportskoj borbi sa njima. Prijave su preko OOnline servisa.

 

 

SEEOC, SEEMOC i Romania grand prix - medalje za Vihoraše

 

Na trećem prvenstvu jugoistočne Europe u orijentacijskom trčanju koje se održavalo od 03.-08. rujna u mjestu Ramnicu-Valcea u Rumunjskoj naši članovi osvojili su ukupno pet medalji.

 

Na pripremnoj sprint utrci u kategoriji OPEN M Damir Gobec i Tomislav Varnica su zauzeli prva dva mjesta. Jan Gobec bio je deveti u M12, a Ivica Bertol 4. u M21A. Ostali članovi su kao dio juniorske reprezentacije odradili pripremni trening.

 

Prvog službenog dana natjecanja u sprint disciplini najbolji rezultat ostvario je Tomislav Varnica osvojivši srebro u kategoriji M35 te je time stekao i titulu viceprvaka jugoistočne Europe u toj kategoriji.

U kategorijama juniora i juniorki najbolji plasman ostvarila je Iva Lovrec osvojivši šesto mjesto u Ž18. U istoj kategoriji Dora Težak osvojila je 17. mjesto. Luka Mihaljević bio je 18. u kategoriji M18. Damir Gobec bio je 8. u kategoriji M40, dok su Jan Gobec u M12 i Ivica Bertol u M21A bili 9. odnosno 4.

 

Od ostalih članova reprezentacije ostvareni su slijedeći rezultati: M16 - Luka Ivković 16. mjesto, M20 Matija Razum 12. mjesto, Ž18 Roberta Orehoci 16. mjesto, Ž21 Antonija Orlić 8. mjesto te Lino Legac 18. mjesto u M21 i Darko Merunka 6. mjesto u M50.

 

Drugi dan natjecanja održane su duge staze po izuzetno strmim padinama terena u okolici Baile Govore. Najbolje rezultate od Hrvata ostvarili su Matija Razum (M20) i Tomislav Varnica (M35) osvojivši četvrta mjesta te Damir Gobec koji je osvoji peto mjesto u M40.

 

Treća disciplina SEEOC-a bila su srednje staze. Teren srednjih staza bio je nešto zeleniji i tehnički zahtijevniji u nekim kategorijama od prethodnih dana. Najbolje se na takvom terenu snašao Damir Gobec koji je obranio titulu prvaka jugoistočne Europe iz Turske pobijedivši u kategoriji M40.

 

Zadnjega dana natjecanja na programu je bilo štafetno natjecanje. Hrvatska je nastupila sa tri štafete, dvije u muškoj konkurenciji (M21 i M20) te jednom u ženskoj konkurenciji (Ž18). Ostali naši natjecatelji nastupali su na srednjim stazama šestodnevnog natjecanja (Romania grand prix). Od naših štafeta najuspješnije su bile djevojke osvojivši četvrto mjesto sa zaostatkom manjim od 4 minute za trećeplasiranom Srbijom. Obje muške štafte osvojile su šesto mjesto, no treba naglasiti da je naša juniorska štafeta zahvaljujući Matiji Razumu nakon prve izmjene bila vodeća.

 

U zbroju pet najboljih rezultata "Romania grand prixa" najbolji plasman ostvario je Ivica Bertol koji je ukupno bio treći u kategoriji M21A. Jan Gobec osvojio je ukupno 10. mjesto u kategoriji dječaka do dvanaest godina.

 

Slijedeće prvenstvo jugoistočne Europe (SEEOC i SEEMOC) održati će se u okolici Novog Sada u Srbiji na obroncima Fruške gore iduće godine krajem kolovoza, a u koovozu 2015. natjecanje će se održati u Bugarskoj u poznatom zimskom središtu Bansko.

 

 

 

Vratili se reprezentativci iz Finske

Pon.15.07.2013. (dg)

U subotu navečer oko 22:30 sati u zračnu luku Pleso letom preko Helsinkija i Munchena vratila se reprezentacija Hrvatske u preciznoj orijentaciji (Zdenko Horjan, Tomislav Varnica, Ivica Bertol, Ivo Tišljar) i orijentacijskom trčanju (Matjaž Štanfel).

 

Svečani doček na aerodromu za sve članove reprezentacije priredili su članovi OK "Vihor" čiji su članovi Zdenko Horjan i Ivica Bertol nositelji srebrnih medalja iz ekipnog plasmana Hrvatske. Dobra domaća hrana, torta, šampanjac i vino uz čašicu razgovora produžilo je povratak kućama do iza ponoći.

 

 

 

Nastavljaju se dobri rezultati u Finskoj

Pet, 12.07.2013.(dg)

Na jutrošnjim kvalifikacijama u disciplini tempo precizne orijentacije u borbu za medalje tj. u A finale plasirali su se Ivica Bertol kao 18. i Ivo Tišljar kao 22. Poslijepodne u A-finalu nastupaju 24 najbolja iz jutarnjih kvalifikacija.

 

Disciplina "Tempo" precizne orijentacije ove godine po prvi puta je uvrštena u službeni program Svjetskog prvenstva i u Finskoj će se dodijeliti prve povijesne službene medalje i titule prvaka Svijeta u ovoj disciplini.

 

 

Hrvatska viceprak svijeta u preciznoj orijentaciji!!!

Pet, 12.07.2013.(dg)

Na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji drugog dana natjecanja dobiveni su i ekipni rezultati. Hrvatska je prošlogodišnju brončanu medalju oplemenila i ekipa je postala viceprvak Svijeta. Stepenicu iznad naše reprezentacije nalazi se opet Švedska. Našima je nedostajao samo jedan bod za zlatnu medalju dok su na vremenskim kontrolama bili čak i brži od Šveđana. Brončanu medalju sa istim brojem bodova, ali slabijim vremenskim kontrolama osvojila je Danska ispred domaćina Finaca. Slijede na petom mjstu Norvežani, pa Litvanici, Česi...

 

 

 

WOC 2013. - Vuokatti, Finska

Pet, 12.07.2013.(dg)

Na Svjetskom prvenstvu u orijentacijskom trčanju od predstavnika Hrvatske nastupio je samo Matjaž Štanfel u pojedinačnim kvalifikacijama. Matjaž je nastupio u kvalifikacijskim natjecanjima u sprintu, na dugim stazama i na srednjim stazama. Nažalost niti u jednoj disciplini nije se uspio plasirati u A-finale.

 

Najbliže plasmanu u A-finale bio je na kvalifikacijama dugih staza na kojima je osvojio 18. mjesto u svojoj kvalifikacijskoj grupi (prvih 15 se plasiralo u finale - zaostatak 3'14'' za plasmanom u finale). Na srednjim stazama osvojio je 19. mjesto sa 20 sekundi zaostatka za petnaestoplasiranim, dok je na srednjim stazama ostvario nešto slabiji rezultat te je bio tek 27. sa 12'50'' zaostatka za 15. mjestom.

 

Članovi kluba dominirali i na MTBO prvenstvu Hrvatske

Pon.08.07.2013. (dg)

U dvije najjače kategorije seniora i seniorki OK "Vihor" ima dva državna prvaka u grani MTBO orijentacije. Titulama najboljih seniora na duge staze okitili su se Sanja Žužić u ženskoj konkurenciji i Nenad Lovrec u muškoj konkurenciji. Prvenstvo Hrvatske održalo se na Kamenitovcu pored Bjelovara.

 

I Sanja i Nenad su svoje pobjede napravili vrlo uvjerljivima tako je Sanja napravila prednost od čak dvanaest mnuta ispred Smiljane Janžek, dok je Nenad ostvario prednost od četiri minute ispred Line Legca. U ženskoj konkurenciji Neda Gobec je još osvojila brončanu medalju za Vihor.

 

Od ostalih rezultata izdavajmo medalje naših članova u kategoriji M45: Karlo Gobec (2.) i Josip Matijašić (3.). U ostalim kategorijama je nažalost konkurencija bila slaba pa su tako na PH sami nastupali u svojim kategorijama Luka Mihaljević, Mia Lovrec i Timo Vilim Gobec. U Ž18 nastupile su samo naše dvije natjecateljice te je Iva Lovrec pobijedila Leu Katarinu Gobec.

 

Natjecanje se odvijalo u sklopu dvodnevnog natjecanja MTBO Picok 2013, a nastupilo je tridesetak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

 

 

 

Aktivnosti kluba u prvih šest mjeseci ove godine

Pet.28.06.2013. (dg)

U proteklih šest mjeseci klupske aktivnosti bile su zaista vrlo velike. Radilo se na cijelom nizu akcija u gotovo svim granama našeg sporta. Ponajviše je pažnje usmjereno u veliki broj radionica, seminara i predavanja koje smo održali, a ništa manje važna bila nam je i edukacija vlastitih članova. Uz naravno uobičajene aktivnosti sudjelovanja na natjecanjima provode se i opsežne pripreme uz stručno vodstvo trenera kroz cijeli ovaj period.

 

Popis odrađenih aktivnosti:

 

- Mala škola orijentacije (OŠ "Ivana Gorana Kovačića" + Maksimir - 10 tjedana)

- SEEOWG sastanak - Kišnjev, Moldavija

- Dječja Uskršnja utrka + mikrosprint (Ribnjak)

- Velika škola orijentacije (Ribnjak, Dotršćina, Maksimir, Kalnik, Ponikve, Žumberak...)

- Dječja prvomajska utrka + prologue sprint (Ribnjak)

- "Orijentacijski sport i orijentacija u prirodi" - planinarska škola "ZG-Matice" - Maksimir

- Memorijal Stipice Mesića - dvodnevno natjecanje u orijentacijskom trčanju - Kalnik

- Memorijal Stipice Mesića - dječja utrka - Kalnik

- Microtrekk - mini treking utrka - Kalnik

- Vihor pre-O challenge - dvodnevno natjecanje u preciznoj orijentaciji

- Vihor pre-O challenge - temp-O natjecanje u preciznoj orijentaciji

- Međunarodni razvojni seminar iz precizne orijentacije - Kalnik

- Predavanja - "Precizna orijentacija" (sudjelovanje, organizacija, pravila, kartiranje) - održana predavanja - Izmir, Turska

- Primjena orijentacijskog sporta u sustavu školovanja i dječje utrke - održana predavanja - Sveučilište u Izmiru, Turska

- Eurobike - međunarodna MTBO utrka - Maksimir

- Paunovac 2013. - natjecanje za osobe sa posebnim potrebama

- Dječja utrka povodom kraja školske godine (Maksimir)

- Orijentacijska radionica za profesore i voditelje učeničkih domova - Kalnik

- Školovanje članova za IOF savjetnike u grani precizne orijentacije - Folgarija, Italija

- Tečaj upotrebe računalnih programa u kartiranju i koncepciji staza - školovanje članova

- Organizacija više od 40 atletskih i orijentacijskih treninga u Zagrebu i okolici

- Sudjelovanje na domaćim i međunarodnim natjecanjima u orijentacijskom trčanju, preciznoj orijentaciji i MTBO orijentaciji (više od 30 istrčanih utrka naših članova)

 

U jesenskom dijelu sezone planira se još niz aktivnosti čime ćemo nastaviti dosadašnji rad na promociji sporta, organizaciji natjecanja i edukaciji u sportu.

 

 

IOF seminar za savjetnike u preciznoj orijentaciji

Sri. 26.06.2013.(dg)

Od 19.- 23.06.2013. u južnom Tirolu u mjestu Folgarija održavao se seminar za međunarodne savjetnike za preciznu orijentaciju na kojem su sudjelovali i članovi kluba (Ivica Bertol, Ivana Gobec, Damir Gobec). Seminar su vodili Roberta Falda (članica IOF-ove potkomisije za preciznu orijentaciju) iz Italije i Owe Fredholm (član glavnog vijeća IOF-a) iz Švedske. Ovim tečajem članovi su stekli i naziv "IOF event advisora" za preciznu orijentaciju.

 

U sklopu seminara održano je i prvenstvo Italije u preciznoj orijetaciji te trening kamp za Svjetsko prvenstvo koje će se održati iduće godine u neposrednoj blizini. Na samom natjecanju se Vihoraškoj ekipi na školovanju pridružio i Tomislav Varnica. Najbolji rezultat ostvario je od članova kluba Ivica Bertol osvojivši drugo mjesto u kategoriji para. U ukupnoj konkurenciji drugoga dana Ivica Bertol (16.) i Ivana Gobec (17.) osvojili su i bodove za neslužbeni europski kup. Nastupilo je ukupno 73 natjecatelja i gotovo sva svjetska elita po imenima.

 

 

Prvenstvo Hrvatske u preciznoj orijentaciji - Vihoraši dominirali

Sri.12.06.2013.(dg)

U nedjelju 09.06. na Rogli u Sloveniji održano je prvenstvo Hrvatske u preciznoj orijentaciji. Organizator je bio Krešo Keresteš iz OK "Trzina". Osim članova Vihora na prvenstvu su sudjelovali i članovi OK "Međimurja" i OK "Oriona" te natjecatelji iz Slovenije i Italije. U najjačoj kategoriji OPEN Elite nastupilo 22 natjecatelja.

 

Ukupni pobjednik otvorenog dijela natjecanja bio je Damir Gobec (OK "Vihor) ispred Nizozemke Feike Alewijnse koja nastupa za OK "Trzin" i Talijanke Susy De Piery. Izvrsna četvrta bila je Sanja Žužić (OK "Vihor), dok je peti bio Tomislav Varnica (OK "Vihor). Jedan od favorita za pobjedu Remo Madella iz Italije bio je tek šesti.

 

 

 

Dječja utrka - Maksimir 08.06.2013.

Pet.07.06.2013.(dg)

U subotu 08.06.2013. u parku Maksimir održati će se dječja orijentacijska utrka povodom kraja nastavne godine. Ako se netko još želi prijaviti neka to učini još danas (petak 07.06.) do 20:00 sati kako bi mu osigurali kartu.

Trka će ići u dva dijela. Prva će nastupiti djeca iz vrtića "Tatjane Marinić" (grupe pčelica i pužića), a nakon njih će startati svi ostali zainteresirani u 11:00 sati.

 

Istovremeno od 11:00 će se održavati i orijentacijski trening za zainteresirane odrasle (5kn) i sve članove kluba- besplatno. Prijave za dječju utrku i trening mogu se slati na mail.

 

Poziv dječja utrka

Startne liste dječja utrka

 

 

 

Proglašen tečaj orijentacije

Pet.07.06.2013.(dg)

Nakon gotovo dva mjeseca pohađanja orijentacijskog tečaja jučer je u prostorijama kluba svečano proglašena nova generacija "orijentacista".

 

Tijekom pohađanja tečaja naši polaznici su osim velikog broja stručnih predavanja odradili i veliki broj praktičnih vježbi i natjecanja pa su tako imali petaestak vježbi na različitim terenima (Tuškanac, Ribnjak, Maksimir, Kalnik, Runolist, Glavica, Žumberak...).

 

Vježbama su bile obuhvaćene tri grane orijentacijskog sporta, pa su svi polaznici imali prilike isprobati i manje poznate grane sporta kao što su precizna orijentacija i MTBO orijentacija. Također su svi polaznici upoznati i sa sve popularnijim "treking" utrkama.

 

Predavači na tečaju bili su: Ivica Bertol, Sanja Žužić, Nenad Mihaljević, Krešimir Tušek, Vanja Suhina, Ivana Gobec i Damir Gobec.

 

 

12. otvoreno prvenstvo Samobora

Pon 03.06.2013.(dg)

U subotu 01.06. na karto Osovlje kod Budinjaka održano je dvanaesto otvoreno prvenstvo Samobora. Natjecanje je održano samo jedan dan umjesto planirana dva dana što je rezultiralo i manjim odazivom natjecatelja iz udaljenijih dijelova Hrvatske. Šteta jer su staze ovoga puta bile bolje nego prijašnjih godina i teren na kojem se održalo natjecanje komotno je mogao poslužiti za oba dana.

OK "Vihor" je nastupio sa četrdeset svojih članova čime je činio gotovo polovicu svih prisutnih natjecatelja.

Članovi kluba osvojili su ukupno 19 medalji, a od toga bilo je šest zlata, sedam srebra i šest brončanih odličja.

Po prvi puta na kup utrci nastupili su i ozljeđeni Nenad Lovrec i Ivana Gobec koji su lagano trčkarajući i precizno se orijentirajući došli do izvrsnih plasmana s obzirom na stanje povreda koje imaju (Lovrec pobjednik u M45, Ivana peta u Ž21 sa minimalnim zaostatkom od 3' za trećim mjestom). Velike čestitke idu i našem podmaltku koji je u kategoriji M12 osvojio sve tri medalje. Braća Tin I Vid Kodba zauzela su prvo i drugo mjesto, a Jan Gobec treće mjesto. Lea Gobec pobijedila je u Ž20, Dora Težak u Ž16, Karlo Borisavljević u M16. Luka Mihaljević bio je srebrni u M20, a Mia Lovrec bila je druga u Ž14. Nakon dugo vremena osvojili smo i dvije medalje u najjačoj seniorskoj muškoj kategoriji M21 u kojoj je Damir Gobec bio drugi iza Edija Ocvirka, a Tomislav Varnica treći. Pregršt medalja osvojeno je i u veteranskim i B kategorijama.

Članovi kluba zajedničko druženje nakon natjecanja nastavili su u mjestu Kostanjevec na pastrvama ;)

 

Rezultati

Mala fotogalerija sa proglašenja

 

Vihorov tečaj orijentacije

Uto. 28.05.2013.(dg)

Zadnja dva vikenda na planinarskim domovima Runolist i Glavica nastavljen je program tečaja orijentacije. Na Runolistu je od 18. do 19. svibnja održan niz predavanja, a održane su i praktične vježbe na terenu. Osim uobičejenih orijentacijskih staza polaznici tečaja imali su i rad sa voditeljima na terenu. Također je u blizini doma postavljen i orijentacijski labirint kao jedna od vježbi za usmjeravanje karte. Drugoga dana tečaja na Runolistu postavljena je i MTBO staza pa su svi zainteresirani mogli proći i tu stazu.

 

Od 25. do 26. svibnja tečaj je održavan na planinarskom domu Glavica. I taj vikend je održan cijeli niz predavanja, a postavljene su i tri praktične vježbe iz orijentacijskog trčanja te jedna iz precizne orijentacije.

 

Tečaj orijentacije ovime je došao do završne faze i slijedi nam još proglašenje tečaja koje će se održati u četvrtak 06.06. u prostorijama kluba na adresi Ribnjak 2 u 20:00 sati.

 

Rezultati praktičnih vježbi na terenu.

Fotogalerija - vikend Runolist

Fotogalerija - vikend Ponikve

 

Svibanjski susreti - Paunovac 2013

Uto. 28.05.2013.(dg)

U četvrtak 23.05. na Tuškancu u Nazorovom parku organizirali smo malo natjecanje prilagodeno osobama sa intelektualnim teškoćama. Sudjelovalo je šesdesetak osoba. Ovo je bilo još jedno novo iskustvo u našem radu. Do sada smo volontirali u radu i organizirali natjecanja i predavanja za osobe sa teškocama u kretanju, organizirali smo predavanja i vježbe za gluhe, te za djecu sa posebnim potrebama. Iako orijentaciju ne mogu shvatiti na nacin kako je mi doživljavamo, ove osobe su sa velikim veseljem prolazile stazu i zadatke koje smo za njih pripremili na stazi.

 

Nešto fotografija možete naći ovdje.

 

Eurobike 2013. - MTBO natjecanje

Uto. 28.05.2013.(dg)

OK "Vihor" i prirodoslovna škola "Vladimira Preloga" iz Zagreba bili su organizatori međunarodnog školskog Comenius projekta "Euro bike". U sklopu projekta je održano i MTBO natjecanje u Maksimiru 16.05.2013. Na natjecanju su sudjelovali učenici i profesori iz Austrije, Belgije, Nizozemske, Slovačke, Slovenije, Švedske, Poljske i Hrvatske.

Natjecanje je održano po oblačnom i kišovitom vremenu, a sudjelovalo je nešto više od pedeset biciklista.

Nešto fotografija može se naći ovdje.

 

 

Vihoraši predavači u Turskoj

Uto.14.05.2013.(dg)

Članovi kluba Ivana i Damir Gobec su na poziv orijentacijskih klubova iz Izmira te Turske orijentacijske federacije održali u Izmiru niz predavanja u sklopu "Izmirskih dana orijentacije".

 

Prvi set predavanja odnosio se na granu precizne orijentacije i ona su održana u predavaonici u centru grada. Drugi dio se odvijao na modernom novom Sveučilištu Gediz, a teme su bile orijentacija u školama, dječje utrke, crtanje karata...

Nakon dva dana predavanja uslijedila su i dva dana natjecanja sa tri utrke. Održane su jedne srednje staze, jedan noćni sprint u gradu Foçi i jedan dnevni sprint u Izmiru. Na natjecanju je sudjelovalo nešto više od 600 natjecatelja.

 

Ivana je na sva tri natjecanja osvojila medalje, dva zlata i jedno srebro u kategoriji Ž35, a Damir je pobijedio na srednjim stazama u M35 dok je sprinteve trčao u M21E te se nije plasirao na postolje.

 

Naši članovi ujedno su dodijeljivali i nagrade na proglašenju svake trke kao posebni gosti.

Fotografije

 

MEMORIJAL STIPICE MESIĆA I MICROTREKK REZULTATI

Sri.08.05.2012. (dg)

Protekli vikend na Kalniku je održano dvodnevno orijentacijsko natjecanje pod nazivom "36. Memorijal Stipice Mesića". Organizaciju su proveli članovi OK "Vihor".

 

U sklopu natjecanja održana su dva natjecanja za kup Hrvatske u orijentacijskom trčanju, dva natjecanja u preciznoj orijentaciji, jedno tempo natjecanje, dječja utrka i natjecanje "Microtrekk". Uz samo natjecanje održan je i trodnevni međunarodni seminar o preciznoj orijentaciji na kojem su uz naše predstavnike sudjelovali gosti iz Turske i Italije.

 

Prvoga dana natjecanja zabilježeno je ukupno 237 startova na svim natjecanjima, a drugoga dana 163. Ukupno je na natjecanjima nastupilo kroz dva dana 246 osoba. Prvi dan natjecanja na terenu se nalazilo više od 100 orijentacijskih zastavica, a drugi dan nešto više 80.

 

 

 

Prvomajska SPRINT utrka i dječja utrka

Rezultati

Fotogalerija

 

 

Rezultati Uskršnje dječje utrke i mikrosprinta

Uto.02.04.2013.(dg)

U ponedjeljak ujutro kiša je nakratko prešla u snijeg da bi kao naručeno sve padaline

stale taman prije dječja Uskršnje utrke. Oni hrabriji su već znali da će organizator biti na dogovorenom mjestu i nešto više od stotinu natjecatelja provelo je lijepi (pomalo blatni) dan u parku Ribnjak. Start prvih natjecatelja krenuo je u 10:00 sati. Za natjecanje je bilo prijavljeno 145 natjecatelja, a startalo je 104 natjecatelja. Od toga je na dječjoj utrci startalo 84 mala trkača, a 20 natjecatelja startalo je na mikrosprint utrci. Nažalost vremenske prilikeprije natjecanja rezultirale su i većim brojem odustajanja od nastupa. Naročito u kategoriji djece do sedam godina u kojoj nije nastupilo čak 45 prijavljenih, no bilo je i onih koji su se naknadno prijavili.

Kako je poznato da se natjecanja u organizaciji OK „Vihor“ održavaju u svim vremenskim uvjetima zahvaljujemo se svima koji su došli i nastupili te su i na ovaj način dali potporu organizatoru koji je uložio mnogo truda, vremena i financija u pripremu natjecanja.

Slijedeće natjecanje održati ce se u subotu 04. svibnja na Kalniku, a velika je vjerojatnost da će se u Zagrebu održati i prvomajska utrka pa zato pratite obavijesti na našim internet stranicama i FB stranicama.

 

Rezultati

Fotogalerija

 

 

Treninzi u ožujku

02.03. - Subota - 14:00 sati - Maksimir (nadstrešnica)

03.03. - Nedjelja - 10:30 sati - Bundek - rezultati

06.03. - Srijeda - 18:00 sati - Bundek

10.03. - Nedjelja - 10:30 sati - Maksimir - rezultati

13.03. - Srijeda - 18:00 sati - Bundek

17.03. - Nedjelja - 10:30 sati - Dotršćina, spomen park - rezultati

20.03. - Srijeda - 18:00 sati - Bundek

23.03. - Subota - 14:00 sati - Maksimir (za one koji ne idu u Slavoniju na utrku)

27.03. - Srijeda - 18:00 sati - Bundek

30.03. - Subota - 14:00 sati - Maksimir (nadstrešnica)

 

Vihoraši u Slavoniji - Jan Gobec, Iva lovrec i Neda Gobec prvaci

Uto. 26.03.2013.(dg)

Početak orijentacijske sezone ove godine naše je natjecatelje odveo u Osijek i Našice. Prva dva natjecanja za Kup Hrvatske održana su na novim kartama što je dodatno povećalo interes za ovim natjecanjem.

 

Prvi dan natjecanja trčale su se srednje staze no u urbanom području Osijeka tako da se koristila karta mjerila 1: 5000, a vremena pobjednika su bila u nekim kategorijama i ispod 5 min/km.

 

Drugog dana natjecanja održavalo se prvenstvo Hrvatske na srednjim stazama, a korištena je nova karta šumskog terena u Našicama. Natjecanje se bodovalo i za Svjetsku rang listu u najjačim seniorskim kategorijama u kojima su boje Vihora branili Nada Bilobrk, Sanja Žužić i Kristina Krznar u ženskoj konkurenciji te Goran Marović, Damir Miljković, Tomislav Varnica i Damir Gobec u muškoj konkurenciji.

 

Članovi kluba osvojili su dvanaest medalji na prvenstvu Hrvatske. Najbolji u svojim dobnim skupinama i titule prvaka Hrvatske ponijeli su Jan Gobec (M12), Iva Lovrec (Ž16) i Neda Gobec (Ž35). Srebrni su bili Jura Kukec (M12), Karlo Borisavljević (M16), Mia Lovrec (Ž14), Dora Težak (Ž16), Lea Gobec (Ž20) i Maja Cvitković (Ž45). Brončane medalje osvojili su Nada Bilobrk (Ž21E), Karlo Težak (M14) i Karlo Gobec (M45).

 

U ukupnom plasmanu za koji su se zbrajali rezultati oba dana u međunarodnoj konkurenciji ukupne pobjede odnijele su Iva Lovrec (Ž16) i Neda Gobec (Ž35). Srebra su osvojili Karlo Borisavljević (M16) i Dora Težak (Ž16), dok je broncu osvojio Jan Gobec (M12).

 

Natjecanje je uspješno organizirao OK "Sova" uz veliku pomoć OK "Risa" i OK "Međimurja", a sudjelovalo je nešto manje od dvije stotine natjecatelja iz Austrije, Mađarske, Srbije, Slovenije, Italije, Poljske, Latvije i Hrvatske.

 

Rezultati

Fotografije Vihor

Fotografije i ostale obavijesti - organizator

 

Seminar iz precizne orijentacije - Trail orienteering seminar

Pet.08.03.2013.(dg)

U sklopu natjecanja na Kalniku održati će se i početni seminar iz precizne orijentacije. Na seminaru će se obraditi osnove natjecanja, organiziranja i razumijevanja ove discipline.

 

Seminar će organizirati OK Vihor u suradnji sa SEEOW grupom i IOF-om, a voditelj seminara biti će Zdenko Horjan.

 

Detalji seminara i prijavnica nalazi se u pdf. dokumentu.

 

Precizna orijentacija - seminar - HR jezik

Trail orienteering seminar - GB/USA language

 

 

Hrvatskoj i Zagrebu organizacija SEEOC-a

Uto.05.03.2013.(dg)

Na jedanaestom zasjedanju orijentacijske grupe jugoistočne Europe održanom od 01.-03. ožujka u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu, donesena je preliminarna odluka kojom se Bugarskoj i Hrvatskoj dodijeljuju organizacije prvenstva jugoistočne Europe u orijentacijskom trčanju (SEEOC i SEEMOC). Prvenstvo se održava za seniorske, juniorske i kadetske kategorije (SEEOC) te zasebno za veterane (SEEMOC).

 

U slijedećem koraku ostaju još dogovori oko podijele termina između Bugarske kandidature i Hrvatske kandidature. Prijedlog Hrvatske je da se prvenstvo održi 2015. u Zagrebu, a 2016. u Bugarskom mjestu Bansko. Odluka bi trebala biti poznata tijekom ovog mjeseca, a najkasnije do rujna ove godine.

 

Ovo natjecanje moglo bi privući nešto više od 300 natjecatelja u službenoj konkurenciji, a na popratnom natjecanju može se očekivati još nekoliko stotina natjecatelja.

 

Hrvatsku kandidaturu u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu iznijeli su Ivana Gobec, Tomislav Varnica i Damir Gobec. Kandidatura Hrvatske bila je samo jedna od tema 11tog sastanka grupe za jugoistočnu Europu, a osim toga raspravljalo se o izmjenama i dopunama pravila za natjecanja, regionalnoj suradnji putem seminara za razvoj pojedinih grana orijentacijskog sporta i budućim aktivnostima i događanjima u regiji.

 

OK "Vihor" je predstavio i početni seminar za preciznu orijentaciju koji će se održati na Kalniku u sklopu "Memorijala Stipice Mesića". Seminar u trajanju dva i pol dana ima u svom programu niz tema o preciznoj orijentaciji te popratna natjecanja u obje discipline te grane našeg sporta. Više o seminaru idućih dana, a seminar će se održati na engleskom jeziku. Seminar je besplatan za sudionike iz zemalja članica SEEOWG-a, a svi zainteresirani su dobrodošli uz prethodnu prijavu na formularu. Broj osoba biti će ograničen ukoliko se prijavi veći broj sudionika.

 

 

Treninzi u veljači

02.02. - Subota - 14:00 sati - Bundek

03.02. - Nedjelja - 10:30 sati - park Maksimir

07.02. - Četvrtak - 18:00 sati - Bundek

09.02. - Subota - 14:00 sati - Svetice ili Maksimir

10.02. - Nedjelja - 10:30 sati - Maksimir - kod četvrtog jezera - brezova kućica

13.02. - Srijeda - 18:00 sati - Bundek

16.02. - Subota - 14:00 sati - Maksimir (nadstrešnica)

17.02. - Nedjelja - 10:30 sati - Maksimir - kod četvrtog jezera - brezova kućica

20.02. - Srijeda - 18:00 sati - Bundek

24.02. - Nedjelja - 10:30 sati - Maksimir - kod četvrtog jezera - brezova kućica

27.02. - Srijeda - 18:00 sati - Bundek

 

povratak na vrh

www vihor.hr

vihor@vihor.hr

IBAN HR6524840081101296342

OIB  50138912140

ORIJENTACIJSKI KLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

HRVATSKA

ORIENTEERING CLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

CROATIA