ORIJENTACIJA BRDSKIM BICIKLIMA

Orijentacija brdskim biciklima jedna je od četiri grane orijentacijskog sporta.

Na međunarodnoj razini pravila i smjernice definira Međunarodna orijentacijska federacija (International Orienteering Federation - IOF), a u Hrvatskoj Hrvatski orijentacijski Savez. Hrvatski orijentacijski savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora.

MTB-o je sport u kojem natjecatelji na biciklu posjećuju određeni broj kontrolnih točaka označenih u prirodi u što kraćem vremenu uz pomoć zemljovida i kompasa.

 

Natjecatelji smiju voziti, gurati ili nositi bicikl od starta, preko kontrolnih točaka sve do cilja koristeći se uglavnom isključivo putevima i stazama koje su ucrtane na karti, ali se ne smiju odvojiti od svojeg bicikla. U posljednje vrijeme na pojedinim natjecanjima organizatori dozvoljavaju i vožnju izvan staza, tzv. "off-roading".

 

Kontrolne točke obilježene su na terenu kontrolnom zastavicom s perforatorom ili elektronskom stanicom. Natjecatelj ih mora obilaziti zadanim redoslijedom. Najbolji put između kontrolnih točaka natjecatelj bira sam.

Na svakoj kontrolnoj točki perforacijom u kontrolni karton ili elektronički čip natjecatelj potvrđuje svoj dolazak.

 

Natjecatelji startaju pojedinačno u intervalnom razmaku, a vrijeme im se mjeri individualno. Pobjednik je onaj  koji najbrže obiđe stazu, uz uvjet da je obišao sve kontrolne točke zadanim redoslijedom.

 

Natjecatelj se natječe u svojoj dobnoj skupini. Također se razlikuju muške i ženske kategorije.

 

WTOC

2015

 

OPREMA

 

Oprema natjecatelja nešto je zahtjevnija. Osim bicikla  i kontrolnog kartona obavezna je i zaštitna kaciga. Kontrolni karton ili elektronički čip za praćenje obilaska kontrolnih točaka mora biti pričvršćen za bicikl, obično "ski-zip"-om.

 

Organizator natjecatelju osigurava kartu, a natjecatelji obično kartu stavljaju u posebni rotirajući nosač koji se pričvršćuje na volan bicikla. Na nosač karte obično se stavlja i mali kompas. Izbor ostale odjeće i obuće je proizvoljan.

 

Natjecatelj smije sa sobom nositi osvježavajuće napitke i hranu, te pribor za popravljanje kvarova na biciklu, ali tijekom natjecanja ne smije primati pomoć drugih osoba ili preuzimati stvari od drugih osoba.

www vihor.hr

vihor@vihor.hr

IBAN HR6524840081101296342

OIB  50138912140

ORIJENTACIJSKI KLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

HRVATSKA

ORIENTEERING CLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

CROATIA