PRECIZNA ORIJENTACIJA

Precizna orijentacija jedna je od četiri grane orijentacijskog sporta.

Na međunarodnoj razini pravila i smjernice definira Međunarodna orijentacijska federacija (International Orienteering Federation - IOF), a u Hrvatskoj Hrvatski orijentacijski Savez. Hrvatski orijentacijski savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora.

Orijentacijski klub "Vihor" organizator je Svjetskog prventstva u preciznoj orijentaciji 2015. godine!

 

TRAŽIMO VOLONTERE !

Precizna orijentacija (Trail Orienteering) je grana orijentacijskog sporta. Razlikujemo dvije discipline:

• PreO (Precision Orienteering)

• TempO

Precizna orijentacija je sport koji obuhvaća tumačenje zemljovida i terena. Natjecatelji posjećuju kontrolne točke označene na terenu zadanim redoslijedom. Kontrolna točka obilježena je skupom zastavica, ali samo jedna zastavica nalazi se točno kako je opisano sredinom kružnice na karti i opisom kontrole, a ostale zastavice postavljene su negdje u blizini.

 

Natjecatelji se smiju kretati samo stazama i promatrati teren.

 

Na karti natjecatelj vidi samo jednu kružnicu koja označava neko obilježje na terenu, a na terenu se nalazi jedna ili više zastavica -  A,B,C,D,E,(F).

 

 

 

 

Koristeći dani zemljovid uz pomoć kompasa i tumačenja terena natjecatelj rješava zadatak: koja je od zastavica postavljena na ispravno mjesto, i to točno ono u sredini kružnice na karti, kako je opisano u opisima kontrola? Da stvari budu teže organizator smije ostaviti točnu poziciju sredine kružnice "praznu" na terenu. Zato postoji mogućnost odgovora "Z" (zero) - tj. "niti jedna zastavica nije točno postavljena".

 

Vrijeme koje se natjecatelju mjeri između cilja i starta nebitno je za rezultat, ali postoji vremenski limit boravka na stazi. Pobjednik je onaj sa najviše točnih odgovora i najmanje odmjerenih sekundi na posebnim vremenskim kontrolama, na kojima se natjecatelju mjeri vrijeme potrebno da donese odluku. Disciplina TempO sastoji se samo od vremenskih kontrola.

 

Natjecatelji se natječu u jednoj otvorenoj kategoriji tzv. Open Class. Natjecatelji sa većim poteškoćama u kretanju natječu se u tzv. paralimpijskoj klasi (Paralympic Class), ali mogu se natjecati i u otvorenoj kategoriji. Na TempO natjecanjima postoji samo jedna jedina kategorija - Open Class - jednaka za sve natjecatelje.

 

Unutar iste kategorije natjecatelji se natječu zajedno, neovisno o spolu, godinama ili fizičkoj sposobnosti. Ako na natjecanju postoji podjela unutar kategorija Open i Paralympic, ona je isključivo prema znanju orijentiranja (E, A, B,...)..

 

WTOC

2015

 

Kratki video prilog možete pogledati ovdje:

1  2  3  4

a nešto ozbiljniji i duži ovdje

www vihor.hr

vihor@vihor.hr

IBAN HR6524840081101296342

OIB  50138912140

ORIJENTACIJSKI KLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

HRVATSKA

ORIENTEERING CLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

CROATIA