ORIJENTACIJSKO TRČANJE

Orijentacijsko trčanje jedna je od četiri grane orijentacijskog sporta.

Na međunarodnoj razini pravila i smjernice definira Međunarodna orijentacijska federacija (International Orienteering Federation - IOF), a u Hrvatskoj Hrvatski orijentacijski Savez. Hrvatski orijentacijski savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora.

Natjecatelj se kreće po nepoznatom  terenu te samo uz pomoć zemljovida i kompasa obilazi unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na zemljovidu u što kraćem vremenu.

 

Kontrolne točke obilježene su na terenu kontrolnom zastavicom s perforatorom ili elektronskom stanicom. Natjecatelj ih mora obilaziti zadanim redoslijedom. Najbolji put između kontrolnih točaka natjecatelj bira sam.

 

Na svakoj kontrolnoj točki perforacijom u kontrolni karton ili elektronički čip natjecatelj potvrđuje svoj dolazak.

Natjecatelji startaju pojedinačno u intervalnom razmaku, a vrijeme im se mjeri individualno. Pobjednik je onaj  koji najbrže obiđe stazu, uz uvjet da je obišao sve kontrolne točke zadanim redoslijedom.

 

Natjecatelj se natječe u svojoj dobnoj skupini. Također se razlikuju muške i ženske kategorije.

 

Unutar ove grane sporta, orijentacijskog trčanja, postoji više disciplina. One su vezane za duljinu staze, odnosno boravka natjecatelja na stazi i razlikujemo discipline "sprint", "srednje staze" i "duge staze".

 

WTOC

2015

 

Duljina staze u pojedinoj disciplini ovisi o kategoriji u kojoj se natjecatelj natječe i vrsti terena, a unutar pojedine kategorije duljina staze određuje se predviđenim vremenom pobjednika. Primjer bi izgledao ovako - na srednjim stazama u najjačoj muškoj kategoriji očekivano vrijeme pobjednika trebalo bi iznositi 30 minuta. Ako se radi o srednje zahtjevnom terenu preko kojega se može više-manje lagano trčati, najbolji natjecatelj se kreće prosječnom brzinom od 7,5 minuta po kilometru (zračne) udaljenosti. Prema tome duljina staze bi trebala iznositi oko 4 kilometra.

OPREMA

 

Oprema natjecatelja relativno je jednostavna. Organizator natjecatelju osigurava kartu, a natjecatelji obično posjeduju vlastiti elektronski čip za praćenje obilaska kontrolnih točaka, ili ga posuđuju od kluba.

 

Najvažnije je imati dobar kompas. Uputno je imati i mali nosač za opise kontrola koji se nosi na podlaktici. Izbor ostale odjeće i obuće je proizvoljan, ali preporučaju se lagani sintetički dresovi s dugačkim nogavicama, te štitnici za potkoljenice i orijentacijske "kopačke".

 

Na natjecanjima nije dozvoljeno koristiti GPS uređaje sa display-em.

www vihor.hr

vihor@vihor.hr

IBAN HR6524840081101296342

OIB  50138912140

ORIJENTACIJSKI KLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

HRVATSKA

ORIENTEERING CLUB "VIHOR"

Ribnjak 2, 10000 Zagreb

CROATIA