Od 24. do 28. lipnja kroz pet dana organizirali smo  u sklopu “Odmorka” program “Orijentirko”. Odmorko u parku Maksimir ove godine po prvi puta imao je i aktivnosti orijentacijskog sporta. Odmorko je niz besplatnih sportskih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola u organizaciji Školski sportski savez Grada Zagreba, a program Orijentirko provode članovi orijentacijskog kluba “Vihor”. Tridesetak učenika zagrebačkih škola kroz pet dana je savladavalo osnove orijentacije u parku Maksimir po lijepom i  sunčanom vremenu idealnom za nove orijentacijske izazove. Postepeno smo uvodili u program i novosti pa su svi učesnici dobili kompase kako bi ih naučili koristiti i kako bi naravno mogli lakše usjeveriti svoje karte. Uveli smo i perforatore pa tako na svakoj kontrolnoj točki svi ovjerajavali svoj prolazak. Sve smo bili bliži znanjem i “pravim” trkama, a četvrti dan “Orijentirka” već smo daleko napredovali. Samostalno smo obilazili zadane staze, neki dugu, neki kraću. Ponovili smo i malo teorije o kompasu, a ubacili i novi pojam “azimut” pa smo isprobavali kako je to sa kompasom odrediti naš smjer kretanja, a ne samo usjeveriti kartu. Imali smo i malo sreće pa je jedina kiša počela padati tek kada su voditelji išli sakupljati stazu tako da su nam cijeli dani bili zapravo sunčani dok je trajala aktivnost.

Peti dan “Orijentirka” u Maksimiru ujedno je bio i završni dan programa Odmorko. Napravili smo malo interno natjecanje na dvije staze: dužoj sa dvanaest kontrolnih točaka na 3000 metara dugoj stazi i kraćoj sa sedam kontrolnih točaka na 1500 metara dužine.
Svim učesnicima programa dodjeljene su i diplome za sudjelovanje, a najbolja tri u plasmanu na svakoj stazi dobili su medalje.
Lijepi odaziv i dodatni pozivi da se priključe djeca dobar su pokazatelj da je program bio više nego dobro prihvaćen kako od djece, tako i od roditelja.
Video sažetak kroz pet dana
Fotografije možete pogledati na našim FB stranicama