SPRINT
Prvi dan Alpe Adria kupa rezerviran je bio za nerangirani sprint uz Olympiastadion u Münchenu, a koji se vrednovao za ukupni plasman trodnevnog natjecanja “München Open”. Relativno novi standardi u sprint natjecanjima koji omogućuju trke sa “multy level” prostorima tražili su određenu prilagodbu tako da je kod većine natjecatelja bilo nešto više grešaka.
Troje Hrvata se plasiralo na postolja: Zdenka Petra Štambuk bila je druga u W18, dok su Dora Vukelić (W18) i Luka Gojmerac (M16) zauzeli izvrsna treća mjesta. Odlični su bili i Majda Vidaković na 4. mjestu u W18 i naša Paola Rako na petom mjestu u W16.
Ivana Gobec (Ž45) je također bila peta. Karlo Gobec (M55) je bio šesti, Damir Gobec (M45) sedmi, Ana Marija Pavić (OPEN short) također sedma, dok su Monika Pavić (W16), Marko Jurač (M18) i Sanja Penc (W45) deseti u svojim kategorijama.
Zaostaci su bili vrlo mali pa je recimo u M45 razlika između trećeg i sedmog mjesta samo 25 sekundi. I najmanja greška se plaćala rezultatom.
ŠTAFETA
Olympia park u Münchenu je i drugi dan natjecanja bio teren na kojem su nastavljene trke štafetnim natjecanjem. Sprint štafeta je održana na cijeloj površini Olympia parka sa puno dugačkih trkačkih dionica po otvorenom prostoru sa livadama i brdima te dijelom u kompleksnom “multylevel” urbanom području. Nažalost upravo u tim dijelovima je opet bilo dosta polemike i nailaska na zidove tamo gdje ih trkač nije očekivao. Opći je dojam iako se radi o novostima u novom načinu kartiranja da takva područja nisu pogodna za ozbiljnija međunarodna natjecanja jer uključuju veliku dozu sreće.
U natjecateljskom dijelu Vihoraši su nastupali kao članovi reprezentacije u kategoriji MW18 gdje su Paola Rako i Marko Jurač osvojili solidno šesto mjesto za Hrvatsku 1 u konkurenciji osamnaest štafeta. U istoj konkurenciji klub je složio mješovitu žensku štafetu sa Dorom Vukelić iz Maksimira, Majdom Vidaković iz Kapele i Monikom Pavić iz Vihora. Iako je ta štafeta bila u potpunosti ženska, a ostale štafete su bile sa dva dečka i jednom djevojkom, štafeta se hrabro borila i bila solidna četrnaesta.
U veteranskoj štafeti MW35 nastupili smo kao jedini klub u konkurenciji regija i država i nakon prve izmjene bili drugi 💪. U nastavku smo malo pali u plasmanu i na kraju bili solidni dvanaesti. Štafeta je nastupila u sastavu Damir Gobec, Ivana Gobec i Karlo Gobec.
DUGE STAZE
Trećeg dana Alpe Adria kupa u Njemačkoj u okolici Münchena kod mjesta Berg održane su duge staze po lijepom i sunčanom vremenu na + 32C. Naša najbolja kadetkinja Paola Rako napravila je izvrstan rezultat i sa samo 13 sekundi zaostatka za pobjednicom Nelom Eržen iz Slovenije osvojila srebrnu medalju. Rezultat je ostvaren u konkurenciji 22 natjecateljice iz Njemačke, Švicarske, Italije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske.
Zdenki Petri Štambuk je medalja u mlađim juniorkama (W18) izmakla za 4 sek te je zauzela 4. mjesto. Odlične su bile i Dora Vukelić (W18) i Dora Delić (W16) na 5. mjestu.
Veterani su osvojili dvije medalje: Tena Sakar Vukić 2 mj. u W35 i Edi Ocvirk 3. mj. u M45.
SREDNJE STAZE
Zadnjeg dana Alpe Adria kupa u Njemačkoj održano je natjecanje na srednjim stazama. Zanimljiv teren, sa manje porezanog granja i više detalja uz specifičnu vegetaciju vezano uz drevne čretove i staze koje su zahtijevale koncentraciju do cilja.
Kod mlađih jedino postolje ostvarila je 🥉Zdenka Petra Štambuk sa trećim mjestom u W18. Među prvih šest su se plasirale ponovno odlične Paola Rako (W16) i Dora Vukelić (W18).
Kod dečkih najbolje rezultate ostvarili su Teo Mahović (M16) i Jakov Lesjak (M18) sa 11. mjestom.
Najbolja veteranka bila je Tena Sakar Vukić koja je osvojila srebro u W35.
UKUPNI POREDAK “München Open”:
Hrvatska je zauzela 5. mjesto, a pobijedila je Bavarska.
Pojedinačno su 🥈PAOLA RAKO (W16) i 🥈ZDENKA PETRA ŠTAMBUK (W18) osvojile drugo mjesto, a 🥉DORA VUKELIĆ (W18) treće mjesto.
🥈Tena Sakar Vukić je kod mlađih veterankih osvojila srebro za Hrvatsku.
Četvrta utrka kupa Hrvatske u orijentacijskom trčanju održana je u subotu 11. lipnja u organizaciji OK Međimurje na karti Vrtlinovec. Tehnički težak i izazovan teren dodatno je otežala i šumarija koja je posjekla dio šume i ostavila svo drveće na podu preko kojeg se trebalo provlačiti i jako paziti na svaki korak u trčanju.
Nastupili smo sa nešto više od četrdeset članova i osvojili ukupno 14 medalja od kojih je čak osam bilo zlatnih. Zabilježili smo pobjede u kategorijama Ž14, Ž16, Ž21B, Ž55, M45, M55, M65 i M21B. Posebne čestitke našoj Luni Bajrektarević koja je ostvarila svoju prvu pobjedu u jačoj starosnoj kategoriji Ž14 te Matiji Kučincu koji je ostvario svoju prvu pobjedu u M21B. Njima se pridružuje i Karlo Gobec sa svojom prvom ovogodišnjom pobjedom u veteranskoj M55 kategoriji, a na postolje nam se vratila i Dora Težak svojom pobjedom u Ž21B. Očito su nam odgovarale teške tehničke staze.Čestitke svima i naravno svim ostalim članovima koji su pridonijeli da klub nakon prvog dijela sezone bude vodeći u Kupu Hrvatske.
Ovo je bilo zadnje natjecanje za Kup Hrvatske u prvom proljetnom dijelu sezone. Slijedi cijeli niz međunarodnih natjecanja i natjecanja na kojima nastupa reprezentacija Hrvatske, a među njima je i veliki broj članova Vihora.
🥇Luna Bajrektarević, Ž14
🥇Paola Rako, Ž16
🥇Dora Težak, Ž21B
🥇Maja Cvitković, Ž55
🥇Matija Kučinac, M21B
🥇Damir Gobec, M45
🥇Karlo Gobec, M55
🥇Ivica Mesić, M65
🥈Paula Pavlin, Ž20
🥈Ivana Gobec, Ž45
🥈Biserka Horvat Nikšić, Ž55
🥈Marko Jurač, M20
🥉Alen Vodopijevec, M21B
🥉Neda Gobec, Ž45
Novi teren i nova karta Martinkovec uz OPG Najman u blizini Varaždinskih toplica bili su domaćini nerangiranog natjecanja u nedjelju 12. lipnja 2022. koje se bodovalo za klupski poredak “Memorijala 7.gbr”. Uz pomalo umorne noge od trke prethodnoga dana natjecatelji su smogli snage za nove izazove. Ovoga puta nas je dočekao potpuno drugačiji teren. Tipična kontinentalna konfiguracija sa strmim padinama, sa dosta potoka i močvara te gustiša tražile su od natjecatelja dodatnu koncentraciju i snagu. Danas smo nastupili sa nešto manje natjecatelja njih tridesetak, no zadržali smo broj osvojenih medalja na razini prethodnog dana. Četrnaest medalja je osvojeno, a od toga sedam zlatnih, četiri srebrne i tri brončane. Raduju nas opet i nova imena na postolju ove sezone pa je tako svoje prvo zlato u kategoriji dječaka do12 godina osvojio Oliver Skočić. Na postolje se vratila i nakon dugo vremena Paula Prpić koja je slavila u Ž21B, a u istoj kategoriji svoju prvu medalju u Ž21B osvojila je Tina Šojat. Paula Pavlin je svoj “izlet” u seniorsku kategoriju okrunila broncom u Ž21A. Karlo Gobec je pridodao još jednu pobjedu jučerašnjem zlatu i ušao u seriju 🙂 .
🥇Paula Prpić, Ž21B
🥇Luna Bajrektarević, Ž14
🥇Ivana Gobec, Ž45
🥇Maja Cvitković, Ž55
🥇Oliver Skočić, M12
🥇Karlo Gobec, M55
🥇Ivica Mesić, M65
🥈Paola Rako, Ž16
🥈Kimi Maria Gobec, Ž20
🥈Biserka Horvat Nikšić, Ž65
🥈Damir Gobec, M45
🥉Paula Pavlin, Ž21A
🥉Tina Šojat, Ž21B
🥉Ivana Horbec, Ž45
Ekipnom pobjedom nakon tri trke “Memorijala 7. gbr” završili smo proljetni dio sezone u Hrvatskoj. Kao najbolji klub osim zasluženog pehara od domaćina natjecanja vinarije Najman dobili smo i izvrsni pješunac kojim je ekipa proslavila pobjedu te skulputru pume, simbola 7.gbr. Ovim putem ujedno se zahvaljujemo organizatoru OK Međimurju na organizaciji tri natjecanja od kojih se nedjeljno natjecanje održalo i na novom terenu i karti Martinkovec. Čestitke svim članovima kluba koji su i pridonijeli ovom novom klupskom uspjehu svojim nastupom za koji su se računali rezultati ostvareni na sve tri utrke, sprintu, dugim stazama i srednjim stazama. Ukupno je nastupilo na trkama “Memorijala 7.gbr” pedeset i dvoje članova kluba.
Iako je ovom trkom proljetni dio sezone završio, već od idućeg četvrtka krećemo sa novim međunarodnim nastupima na Alpe Jadran kupu u Njemačkoj gdje će članovi kluba i članovi reprezentacije Hrvatske nastupati na čak četiri utrke.
Treća utrka sprint kupa Hrvatske održana je u nedjelju 5. lipnja u Varaždinskim toplicama u organizaciji OK Međimurje. Iako je teren poznat staze su bile zanimljive i obilovale su mogućnostima za male i velike greške. Čak 14 članova kluba osvajalo je medalje, a njih pet bilo je najbrže u svojim kategorijama. Slavili smo u obje najjače juniorske kategorije Ž20 i M20 gdje su slavili Paula Pavlin i Marko Jurač te u ženskoj kadetskoj kategoriji gdje je uvjerljiva bila Paola Rako.

Više od 30 članova kluba danas je bilo u toplicama, a idući tjedan nas očekuju i zadnja proljetna natjecanja za veliki kup Hrvatske.

🥇Paola Rako Ž16
🥇Paula Pavlin Ž20
🥇Bojana Nikolić Ž45
🥇Maja Cvitković Ž55
🥇Marko Jurač M20
🥈Monika Pavić Ž16
🥈Karlo Gobec M55
🥉Ines Ostajmer Ž12
🥉Kimi Maria Gobec Ž20
🥉Ivana Horbec Ž45
🥉Duje Rako M35
🥉Damir Gobec M45
🥉Ivica Mesić M65
🥉Biserka Horvat Nikšić Ž65
DISCIPLINA PRE-O 1. dan
Prvim natjecanjem u disciplini pre-O 26. svibnja u Finskoj u mjestu Luukki počelo je Europsko prvenstvo u preciznoj orijentaciji. Hrvatsku predstavljaju Iva Lovrec (Vihor), Matija Razum (Japetić) i Tomislav Varnica (Vihor). Nakon prvog dana natjecanja najbolji rezultat od Hrvata ostvario je Matija Razum koji je na vrlo dobrom 29. mjestu sa samo jednom greškom što mu  je otvaralo mogućnost da se drugoga dana upusti i u borbu za medalju. Čak 17 natjecatelja je sve odgovorilo točno, a njih 24 imalo samo jednu grešku što znači da su uoči finalnog drugog dana sve opcije bile otvorene. Gotovo četrdeset natjecatelja moglo je uz dobru drugu utrku do medalje. Izvrstan je bio i Slovenac Krešo Keresteš koji je bio četvrti nakon prvog dana. Svakako iskustvo osvajanja već dva odličja sa prijašnjih svjetskih prvenstava davalo  mu je za pravo da se nada i u Finskoj izvrsnom rezultatu. Prvo mjesto dijelili su Arno Gronhovd iz Norveške i domaćin Petteri Hakala iz Finske. Naša Iva Lovrec je bila 62., no njena disciplina tempO je na rasporedu tek kasnije u subotu kada se kroz kvalifikacije trebala probiti u finale gdje je sve bilo moguće. Rezultati treninga u Finskoj pokazuju da su Matija i Iva upravo u ovoj disciplini svakako među vodećih dvadeset natjecatelja. Tomislav Varnica koji je ujedno i izbornik reprezentacije završio je na 68. mjestu sa također tri greške kao i Iva samo sa slabijim vremenskim kontrolama.
1. Arno Gronhovd, Norveška 25 29
1. Petteri Hakala, Finska 25 29
3. Jens Andersson, Švedska 25 40
4. Krešo Keresteš, Slovenia 25 41
5. William Rex, Švedska 25 59
29. Matija Razum, Hrvatska 24 115
62. Iva Lovrec, Hrvatska 22 108
68. Tomislav Varnica, Hrvatska 22 162
84.

DISCIPLINA PRE-O 2. dan
Drugi dan europskog prvenstva u preciznoj orijentaciji koje se održavao u Finskoj opet je osvanuo kišan. U tim uvjetima najbolje se od naših reprezentativaca snašla Iva Lovrec koja je u poretku drugog dana bila ukupno 22. što je izuzetno dobar rezultat. Nitko od natjecatelja nije imao sve točne odgovore na 28 zadanih zadataka. Najbolja u poretku drugog dana bila je Pinja Makinen sa 27 točnih odgovora koliko je imalo prvih šest natjecatelja u poretku. Pinja je imala najbrže odgovore te je sa 27 sekundi preuzela vodstvo drugoga dana.
Matija Razum je opet imao vrlo solidno natjecanje i zauzeo je 31. mjesto sa istim brojem točnih odgovora kao Iva (25), ali je imao pogrešne odgovore na vremenskim kontrolama što ga je malo spustilo u poretku drugog dana. Tomislav Varnica je sa 22 točna odgovora završio na 65. mjestu.  Izvrstan Krešo Keresteš (4.mj) iz Slovenije nakon prvog dana drugi dan nije uspio ponoviti trku bez greške te je sa 24 točna odgovora završio na 39. mjestu.
1. Pinja Mäkinen, Finska 27 27
2. Janis Rukšans, Latvia 27 29
3. Anders Höije, Švedska 27 40
4. Jens Andersson, Švedska27 50
5. Leif Eriksson, Švedska 27 101
22. Iva Lovrec, Hrvatska 25 32
31. Matija Razum, Hrvatska 25 223
65. Tomislav Varnica, Hrvatska 22 304
84.
Prema zbrojenim rezultatima ukupni pobjednik u disciplini preO je Jens Andersson (Švedska) ispred Pinje Makinen iz Finske i Tobiasa Bieringa iz Danske. Svi imaju isti broj točnih odgovora njih 52 u dva dana, ali je Andersson bio ne najbrži, ali najtočniji na vremenskim kontrolama što mu se isplatilo. Naša predviđanja  upravo su išla u tom smjeru da će vremenske kontrole odlučivati i da vrijedi malo više vremena potrošiti na točne odgovore. Nabolji Hrvat u ukupnom poretku je Matija Razum na odličnom 27. mjestu. Iva Lovrec je 40., a Tomislav Varnica 66.
Veliko slavlje je i u Španjolskom taboru gdje je u kategoriji para slavio Alejandro Alejandro Aguilar Lara pobijedivši ispred iskusnog Šveđanina Michael Johanssona.
Otvorena kategorija
🥇Jens Andersson, Švedska
🥈Pinja Mäkinen, Finska
🥉Tobias Biering, Danska
Para kategorija
🥇Alejandro Alejandro Aguilar, Španjolska
🥈Michael Johansson, Švedska
🥉Vladyslav Vovk, Ukrajina
DISCIPLINA TEMPO
U disciplini tempO koja je uslijedila slijedećeg dana natjecatelji su podijeljeni u dvije kvalifikacijske grupe iz kojih se najboljih 18 natjecatelja plasiralo u poslijepodnevno finale (ukupno 36 natjecatelja). U A grupi (51 natjecatelj) startao je Tomislav Varnica, a u B grupi (50 natjecatelja) Iva Lovrec  natjecanje je otvorila kao prva dok je Matija Razum startao predzadnji.
Iva Lovrec je još jednom dokazala da spada u sam svjetski vrh u ovoj disciplini i sa izvrsnim sedmim mjestom u B kvalifikacijskoj grupi ušla komotno u finale koje se održavalo istoga dana  poslijepodne. Iva je bila samo jedno mjesto iza Pinje Makinen koja je u disciplini preO bila srebrna i imala je samo 27 sekundi sporije vrijeme. U toj istoj grupi je bila i bivša svjetska prvakinja Marit Wiksell iz Švedske koja je zauzela 9. mjesto. U A finalu su svi krenuli iz “nule” jer se rezultati ne zbrajaju tako da se radilo o potpuno novoj utrci.

Nažalost Matija Razum je na kraju bio 34. u istoj kvalifikacijskoj grupi kao i Iva što nije bilo dovoljno za ulazak u finale. Tomislav Varnica je zauzeo 32. mjesto u A grupi u kojoj je najbrži bio Maciej Urbaniak iz Poljske ispred jučer bročanog Danca Tobiasa Bieringa. U B grupi je najbrži bio Talijan Simone Frascaroli ispred Tomasa Lockera iz Češke.
Po vrlo teškom i kišovitom danu Iva je u poslijepodnevnom finalu krenula vrlo solidno u trku. Na drugoj i trećoj stanici (prva je poništena) imala je samo jednu grešku i brzo je odgovarala i držala je izvrsno 11. mjesto. Nakon četvrte stanice i sa dvije greške malo je pala u poretku na još uvijek jako dobro 15. mjesto. Nažalost na petoj stanici su nakon prvog točnog odgovora zaredala četiri pogrešna i tu je Iva pala na 26. mjesto. Uz još nekoliko grešaka na zadnje dvije stanice plasman je na kraju solidan sa 33. mjestom. Iz analize je vidljivo da je upravo ta peta stanica bila selektivna i ovdje se najviše griješilo. No nema mjestu nekoj žalosti jer Iva ima već i četvrto mjesto na Svijetu u ovoj disciplini i zna da se bez rizika u tempu ne može postići izuzetan rezultat za medalju. Vrlo dobar nastup i svakako ispunjen primarni cilj ulaskom u A-finale.

Uvjerljivo najbolji danas i jedini koji je odgovorio na svih 30 zadataka bez greške u finalu je bio domaći natjecatelj Petteri Hakala koji je postao svjetski prvak. Iskusna Marit Wiksell je sa tri greške bila druga, a još jedan Finac i bivši svjetski prvak iz Zagreba 2015. Antti Rusanen osvojio je broncu.
Zanimljivo je da je uz domaćina Finsku sa 6 natjecatelja koji su izborili plasman u A-finale i Italija imala 6 natjecatelja u finalu. Slijedi Švedska sa 4 natjecatelja, Latvija sa tri, Norveška, Španjolska, Češka, Slovačka, Danska, Poljska sa 2 te Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija, Litva i Njemačka sa jednim natjecateljem.
🥇 Petteri Hakala, Finska 329
🥈 Marit Wiksell, Švedska 406
🥉 Antti Rusanen, Finska 409
4. Sebastiano Lambertini, Italija 434
5. Martin Aarholt Waaler, Norveška 441
33. Iva Lovrec, Hrvatska 651
ŠTAFETA
Štafetnim natjecanjem u preciznoj orijentaciji završeno je europsko prvenstvo koje se održavalo u Finskoj.
Nakon izvrsnog starta Matije Razuma na prvoj izmjeni koji je bio drugi po plasmanu uslijedile su dvije slabe izmjene Tomislava Varnice i Ive Lovrec te je štafeta na kraju završila na sedamnaestom mjestu. Skandinavci su ovoga puta bili dominantni i prvih šest mjesta otišlo je ekipama Finske, Švedske, Norveške i Danske. Jedino su u para kategorijama Ukrajinci i Španjolci osvjetlali obraz kontinentalne Europe.
Za Hrvatsku je ovo prvenstvo svakako veliki dobitak jer se Matija Razum kao debitant pokazao kao natjecatelj koji je spreman i za vrlo visoke rezultate. Uz malo više iskustva sigurni smo da su mu zajamčeni dobri rezultati na svjetskoj razini. Iva Lovrec je dokazala da joj je tempO disciplina najjača karika, a u preciznoj disciplini je oscilirala od vrlo dobrih nastupa do onih slabijih nastupa. Tomislav Varnica svakako može bolje i ovo nije bilo njegovo prvenstvo. U svakom slučaju nedostatak domaćih natjecanja veliki je problem te se to osjeti i na međunarodnim nastupima.
Slijedeće veliko natjecanje u preciznoj orijentaciji je svjetsko prvenstvo koje se održava u srpnju u Poljskoj.
Otvorena kategorija:
🥇 Finska (Pinja Mäkinen, Petteri Hakala, Antti Rusanen)
🥈 Danska (Tobias Biering, Maria Krog Schulz, Johanne Biering)
🥉 Norveška (Arno Gronhovd, Geir Myhr Øien, Sondre Braten)
Para kategorija:
🥇 Ukrajina (Iryna Kulykova, Vladyslav Vovk, Valerii Lytvynov)
🥈 Švedska (Inga Gunnarsson, Ola Jansson, Michael Johansson)
🥉 Španjolska (Miguel Angel Garcia Grinda, Juan Emilio Montero Sánchez, Alejandro Alejandro Aguilar Lara)

Kao druga utrka u danu u sklopu Pokala Zagreba u subotu 21. svibnja 2022. na dobro poznatom terenu Dotršćine u Zagrebu na kojem je održan i niz noćnih utrka u sklopu Halloweena i treninga škole orijentacije, ovoga puta održalo se i noćno prvenstvo Hrvatske u organizaciji OK Maksimir. Nakon nekoliko godina pauze lijepo je bilo vidjeti opet jednu organizaciju noćne utrke.

Najbolji rezultat od članova kluba ostvarila je Paola Rako koja je postala kadetska prvakinja Hrvatske ispred još jedne Vihorašice Monike Pavić. Treću medalju za klub donio je i mladi Oliver Skočić koji je trčao na stazi OPEN.

 

🥇Paola Rako, Ž16
🥇Oliver Skočić, OPEN kratka
🥈Monika Pavić, Ž16

U subotu 24. svibnja održalo se drugo natjecanje sprint kupa Hrvatske u sklopu Pokalu Zagreba. Sprint se održao na novoj karti Studentskog grada u organizaciji OK Maksimir. Na natjecanju se upotrebio i SIAC beskontaktni sustav ovjere prolaska kontrolnih točaka.

Članovi OK Vihor osvojili su ukupno 8 medalja, a raduju nas dvije medalje u najjačoj seniorskoj kategoriji M21 gdje je pobijedio Jan Gobec ispred Marka Jurača. Do svoje prve pobjede došla je i Ivana Horbec u kategoriji Ž45, a slavila je i Maja Cvitković u kategoriji Ž55.

 

🥇Jan Gobec, M21

🥇Ivana Horbec, Ž45

🥇Maja Cvitković, Ž55

🥈Marko Jurač, M21

🥈Paola Rako, Ž16

🥈Paula Pavlin, Ž20

🥉Monika Pavić, Ž16

🥉Karlo Gobec, M55

 

Rezultati

Prolazna vremena

Fotografije FB – Zoran Krivokapić

15. svibnja 2022. je na Bistranskom sedlu na Medvednici održano Štafetno prvenstvo Hrvatske u organizaciji OK Vihor. Startalo je ukupno 44 štafete. Teren je bio strm, ali uglavnom sa rijetkom i trčljivom šumom. Staze je zamislio Tomislav Vuk, a cijelu organizaciju sproveli su članovi kluba kojima se i ovim putem zahvaljujemo.
Kod seniorki je pobijedila štafeta OK Maksimir u sastavu: Sakar Vukić Tena, Vukelić Dora i Štambuk Iva za 2:40:08 ispred štafete OK Vihor (Čaja Lovorka, Mareković Ira i Pavlin Paula) 3:06:16 i OK Bjelovar (Šantić Nikolina, Plevnik Petra i Orlić Antonija) 3:41:51
Prvaci Hrvatske kod seniora su članovi štafete OK Japetić: Lesjak Jakov, Legac Lino i Razum Matija 1:46:06 ispred druge štafete OK Japetića (Vujanić Josip, Pongrac Branimir, Vujanić Filip) 1:57:00 i OK Maksimira (Kaniški Tomislav, Vukelić Juraj, Horvat Lobel) 2:15:35
Raduje nas da smo nakon dugo vremena došli do medalje i u ženskoj seniorskoj konkurenciji, a za klub je nastupilo čak četiri ženske štafete u najjačoj konkurenciji. Seniori nam ovoga puta nisu imali svoj dan te nam je najbolja štafeta tek šesta. Veteranke u sastavu Bojana Nikolić i  Ivana Gobec su se borile do kraja za zlato, no na kraju su ipak bile solidne srebrne.
Raduje nas i činjenica da smo nastupili sa čak 14 punih štafeta iako smo bili pomalo oslabljeni zbog organizacije natjecanja.
Uz štafetno natjecanje organizirali smo i pojedinačno natjecanje u dvije kategorije OPEN duga i OPEN kratka za sve zainteresirane koji nisu imali štafete. U pojedinačnoj konkurenciji članovi kluba osvojili su dodatne tri medalje.
Članovi Vihora koji su osvojili medalje:
🥇Pavić Monika i Rako Paola, Ž16 – štafeta
🥇Tomislav Krajačić, OPEN duga
🥈Lovorka Čaja, Ira Mareković, Paula Pavlin, Ž21
🥈Bojana Nikoilić i Ivana Gobec, Ž45
🥈Sanja Krš, OPEN kratka
🥉Viktor Ignjat Ivezić i Roko Reichertz, M16
🥉Petra Jurić, OPEN kratka
Štafete
Pojedinačno

Dostupni su rezultati Štafetnog prvenstva Hrvatske 2022. za štafete:

Istovremeno je, na istom terenu, održana i utrka pojedinaca koji nisu bili zainteresirani za trčanje u štafeti. Njihovi su rezultati dostupni na sustavu OrienteeringOnline ili izravno:

 

Poziv u PDF obliku:   2022 stafetno prvenstvo Hrvatske poziv (pdf)
Bilten: 2022 stafetno prvenstvo Hrvatske Bilten
Prijavljene štafete: prijave štafeta
Mjesto održavanja:    Bistransko sedlo  (GPS – 45.888568, 15.924688)

https://goo.gl/maps/korsiABJrr92

Parking: 45°53’18.8″N 15°55’28.9″E

Datum održavanja:    Nedjelja, 15. svibnja 2022.
Organizator:          Orijentacijski klub „Vihor“
Vrsta natjecanja:   Štafetno prvenstvo Hrvatske
Grana sporta:    Orijentacijsko trčanje
Disciplina:         Štafeta i OPEN pojedinačno
Glavni organizator: Tomislav Vuk – Boško Opalić na dan natjecanja
Kontrolor:  Damir Gobec
Karta: Bistransko sedlo, doreambulacija 2021.
Mjerilo karte:    1:7500, E=5m
Vrsta terena:  Strmi kontinentalni teren sa nekoliko izraženijih jaraka (uvala), mreža puteva,  srednje  zarašten.
Prvi start štafeta:   11:00 sati
OPEN staza:   
od 11:30 sati na startnu jedinicu
Udaljenost do starta:  
u ciljnom prostoru
Zagrijavanje: 
u ciljnom prostoru
Kategorije:    
Štafete: M21, Ž21, (tri člana), M45, Ž45 (2 člana), M16, Ž16 (2 člana), OPEN (2 člana bez obzira na spol)

Pojedinačno: OPEN DUGA staza (cca. 3km) i OPEN KRATKA staza  (cca. 2km)

Prijave:    

Do ponedjeljka 09. svibnja 2022. preko Orienteering Online portala ili putem  e-pošte za neregistrirane natjecatelje koji nisu u klubovima: vihor@vihor.hr.

Naknadne prijave ukoliko ima slobodnih mjesta uz 50% višu startninu.

http://www.orienteeringonline.net/CompetitionBasicInfo.aspx?CompetitionID=6123

Prilikom prijava ne zaboravite upisati ime štafete i redoslijed izmjena!

Startnine:  

135 kn za štafete seniora, 90kn za veterane, 60 kn za juniore i mlađe, 90kn za OPEN štafetu

OPEN kategorija pojedinačno 40 kn.

Perforiranje:   

SportIdent

Najam Si čipa – 15kn

Uplate:  

U gotovini na dan natjecanja ili na broj žiro-računa: HR6524840081101296342

Podizanje prijava:

Do 10:15 sati u ciljnom prostoru.

Proglašenje:     

Nakon što većina posljednjih izmjena utrči u cilj

Nagrade:  

Medalje za tri prvoplasirane štafete u svim kategorijama i za prvoplasirane u OPEN kategoriji.

Dodatne obavijesti:    

www.vihor.hr ili na vihor@vihor.hr

Dolazak:

Vlastitim prijevozom do planinarskog doma Grafičar na Medvednici (parking), te potom pješice 5min do livade na Bistranskom sedlu

Parking:

Kod PD Grafičar i Kulmerove livade

Zbog dovoza šatora i opreme u nedjelju, otvorili smo još jedan parking na makadamu koji se odvaja na zavoju „ispod“ kapele sv. Jakoba i to isključivo za jedan auto po klubu! Crveni parking (vidi skicu u prilogu) služi klubovima koji će postavljati svoje šatore na livadi da dovezu stvari i  šatore, iskrcaju ih te da auto odvezu natrag na taj parking i to moraju napraviti do 10.00 sati. Iza toga organizator će zatvoriti prilaznu cestu do livade. Automobili ne mogu ostati u krugu livade i ciljnog prostora!

PAŽNJA!

S tog drugog (crvenog) parkinga nemoguće je auto vratiti prema planinarskom domu Grafičar, jer je glavna cesta jednosmjerna.

Napomene:

  • Šetanje po prilaznim cestama i putevima, drugima od onog koji je označen od planinarskog doma Grafičar nije dozvoljeno.
  • Svaki natjecatelj nastupa na vlastitu odgovornost!
  • Natjecateljski teren zatvoren je sukladno pravilniku za natjecanja HOS-a od dana prijavljivanja natjecanja u kalendar Saveza te su sve aktivnosti na navedenom terenu za natjecatelje zabranjene.
  • Na natjecanju će se moći nabaviti orijentacijska oprema. Dućan će se nalaziti u ciljnom prostoru na dan natjecanja.

Treća trka za orijentacijski kup Hrvatske održana je 08.05.2022. u Izimju pored Jastrebarskog u organizaciji OK Jelen. Dočekala nas je dijelom nova karta, brzi ravan teren i zanimljive staze na kojima se vrlo lagano moglo pogriješiti. OK Vihor je nastupio sa gotovo šesdeset svojih članova i osvojili smo rekordnih 18 medalja na natjecanju što nam je najveći broj u ovoj sezoni. Raduje nas i podatak da je od 18 medalja njih čak osam bilo zlatne boje. Posebno nas raduje činjenica da nismo imali niti jedno odustajanje ili diskvalifikaciju. Čestitke svim Vihorašima na sportskoj borbi.
Medalje su osvajali:
🥇Biserka Horvat Nikšić, Ž65
🥇Paula Pavlin, Ž20
🥇Maja Cvitković, Ž55
🥇Ivana Gobec, Ž45
🥇Matija Kučinac, M21B
🥇Damir Gobec, M45
🥇Ivica Mesić, M65
🥇Aleksandra Brezovečki Biđin OPEN
🥈Neda Gobec, Ž45
🥈Alen Vodopijevec, M 21B
🥉Bojana Nikolić, Ž45
🥉Viktor Ignjat Ivezić, M14
🥉Marko Jurač, M20
🥉Karlo Gobec, M55
🥉Iva Lovrec, Ž21A
🥉Dora Težak, Ž21B
🥉Teodora Kučinac, Ž55
🥉Vera Shahkova, Ž65
Natjecanja se nastavljaju iduću nedjelju štafetnim prvenstvom Hrvatske koje će se održati na Medvednici, a koje osim štafetnih kategorija ima i dvije pojedinačne kategorije.
Trka u Trakošćanu uvijek je izazov koji iziskuje nešto više snage i spremnosti na blatnu i močvarnu avanturu. Ove godine sve je dodatno začinila i blaga kišica koja je ionako strme i skliske padine dodatno začinila.
OK Varaždin bio je organizator drugog natjecanja za kup Hrvatske koje se održalo u subotu 07.05.2022. Staze (koncepcija Karlo Gobec) su ove godine bile strme, ali zanimljive sa nekoliko zaista izazovnih dionica za koje je trebalo dobro promisliti koji put ili varijantu izabrati.
OK Vihor je nastupio sa nešto više od četrdeset svojih članova i osvojili smo šesnaest medalja.
Najbolje su se snašli i zaslužili mjesto na postolju:
🥇Kimi Maria Gobec Ž20
🥇Ivica Mesić M65
🥇 Andrea Hribar, Ž21B
🥈Maja Cvitković Ž55
🥈Biserka Horvat Nikšić Ž65
🥈Monika Pavić Ž16
🥈Ema Jurač Ž12
🥈Marko Jurač M20
🥉Vera Shahkova Ž65
🥉Neda Gobec Ž45
🥉Ira Mareković Ž20
🥉Petra Jurić Ž14
🥉Matija Kućinac M21B
🥉Petar Jurač M16
🥉Paola Rako Ž16
🥉Damir Gobec M45
Natjecanja za Kup Hrvatske se nastavljaju već sutra u Izimju kraj Jastrebarskog gdje će se održati treća utrka kupa.
Fotogalerija (fotografije Karlo Gobec)

U Maksimiru je u subotu 30.04. održan klupski trening precizne orijentacije u disciplini tempO. Uz rješavanje zadataka rađena je analiza postavljenih zadataka, a pripremu treninga odradio je izbornik reprezentacije Hrvatske Tomislav Varnica. Treningu su prisustvovali i polaznici tečaja orijentacije koji su se upoznali i sa ovom granom orijentacijskog sporta

Prvomajski trening u orijentacijskom trčanju odradili smo na Cmroku. Naizgled pitoma gradska šuma na kraju je bila pravi izazov i dobar trening za strme padine Trakošćana koje nas očekuju idući vikend kada se vraćamo natjecanjima za Kup Hrvatske. Uz članove kluba trening je bio namijenjen i polaznicima tečaja orijentacije.

Tečaj orijentacije nakon nešto više od mjesec dana održavanja ulazi u završnu fazu i uz predavanja polaznici tečaja sudjeluju i na svojim prvim natjecanjima gdje usvajaju nova iskustva i znanja.

Sudjelovali smo i na treningu OK Maksimira 18. travnja u blizini Kupinečkog kraljevca na karti Curek. Trening se održao uz upotrebu beskontaktnog sustava perforiranja SIAC koje se održalo 18. travnja. Analizu i GPS tragove možete pogledati putem Livelox aplikacije.