Precizna orijentacija


Precizna orijentacija jedna je od četiri grane orijentacijskog sporta.

Na međunarodnoj razini pravila i smjernice definira Međunarodna orijentacijska federacija (International Orienteering Federation – IOF), a u Hrvatskoj Hrvatski orijentacijski Savez. Hrvatski orijentacijski savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora.

Precizna orijentacija je sport koji obuhvaća tumačenje zemljovida i terena. Natjecatelji posjećuju kontrolne točke označene na terenu zadanim redoslijedom. Kontrolna točka obilježena je skupom zastavica, ali samo jedna zastavica nalazi se točno kako je opisano sredinom kružnice na karti i opisom kontrole, a ostale zastavice postavljene su negdje u blizini.

Natjecatelji se smiju kretati samo stazama i promatrati teren.

Na karti natjecatelj vidi samo jednu kružnicu koja označava neko obilježje na terenu, a na terenu se nalazi jedna ili više zastavica –  A, B, C, D, E, (F).

Koristeći dani zemljovid uz pomoć kompasa i tumačenja terena natjecatelj rješava zadatak: koja je od zastavica postavljena na ispravno mjesto, i to točno ono u sredini kružnice na karti, kako je opisano u opisima kontrola? Da stvari budu teže organizator smije ostaviti točnu poziciju sredine kružnice “praznu” na terenu. Zato postoji mogućnost odgovora “Z” (zero) – tj. “niti jedna zastavica nije točno postavljena”.

Vrijeme koje se natjecatelju mjeri između cilja i starta nebitno je za rezultat, ali postoji vremenski limit boravka na stazi. Pobjednik je onaj sa najviše točnih odgovora i najmanje odmjerenih sekundi na posebnim vremenskim kontrolama, na kojima se natjecatelju mjeri vrijeme potrebno da donese odluku.

Natjecatelji se natječu u jednoj otvorenoj kategoriji tzv. open class. Natjecatelji sa većim poteškoćama u kretanju natječu se u tzv. paralimpijskoj klasi (paralympic class), ali mogu se natjecati i u otvorenoj kategoriji. Na TempO natjecanjima postoji samo jedna jedina kategorija – open class – jednaka za sve natjecatelje.

Unutar iste kategorije natjecatelji se natječu zajedno, neovisno o spolu, godinama ili fizičkoj sposobnosti. Ako na natjecanju postoji podjela unutar kategorija open i paralympic, ona je isključivo prema znanju orijentiranja (E, A, B,…).

U preciznoj orijentaciji razlikujemo dvije discipline:

  • PreO (precision orienteering)
  • TempO, koja se sastoji samo od vremenskih kontrola.