Skijaška orijentacija


Skijaška orijentacija jedna je od četiri grane orijentacijskog sporta.

Na međunarodnoj razini pravila i smjernice definira Međunarodna orijentacijska federacija (International Orienteering Federation – IOF), a u Hrvatskoj Hrvatski orijentacijski Savez. Hrvatski orijentacijski savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora.


Skijaška orijentacija je sport u kojem natjecatelji na skijama za skijaško trčanje posjećuje određeni broj kontrolnih točaka označenih u prirodi u što kraćem vremenu uz pomoć zemljovida i kompasa.

Natjecatelji se kreću od starta preko kontrolnih točaka sve do cilja koristeći se uglavnom isključivo putevima i stazama koje su trasirane u snijegu i takve ucrtane na karti.

Kontrolne točke obilježene su na terenu kontrolnom zastavicom s perforatorom ili elektronskom stanicom. Natjecatelj ih mora obilaziti zadanim redoslijedom. Najbolji put između kontrolnih točaka natjecatelj bira sam.

Na svakoj kontrolnoj točki perforacijom u kontrolni karton ili elektronički čip natjecatelj potvrđuje svoj dolazak.

Natjecatelji startaju pojedinačno u intervalnom razmaku, a vrijeme im se mjeri individualno. Pobjednik je onaj  koji najbrže obiđe stazu, uz uvjet da je obišao sve kontrolne točke zadanim redoslijedom.

Natjecatelj se natječe u svojoj dobnoj skupini. Također se razlikuju muške i ženske kategorije.

Oprema

Oprema natjecatelja nešto je zahtjevnija. Uz odijelo za skijaško trčanje natjecatelji imaju štapove i skije za skijaško trčanje. Kontrolni karton ili elektronički čip za praćenje obilaska kontrolnih točaka nalazi se na ruci, a od nedavno se koristi i bezkontaktni sustav za ovjeru prolaska kontrolne točke.

Organizator natjecatelju osigurava kartu, a natjecatelji obično kartu stavljaju u posebni nosač koji se pričvršćuje na prsa natjecatelja. Na nosač karte obično se stavlja i mali kompas. Izbor ostale odjeće i obuće je proizvoljan.

Dijelovi staze se mogu proći i trčeći, ali natjecatelj mora nositi skije, štapove i skijaške cipele u odgovarajućoj veličini.