Novosti
Karta

Produženi vikend članovi kluba iskoristili su za nastup na Alpe Jadran kupu u Livignu u Italiji. Nakon gotovo 700km vožnje kroz Dolomite i preko Alpi  naši natjedatelji stigli su na natjecanje i nastupili na tri utrke.

Izvještaji po danima:

petak, 02.06.2023.
U Livignu koji se nalazi u Italiji na granici sa Švicarskom današnjom sprint štafetom počeo je Alpe Jadran kup koji je ujedno i prvenstvo Italije u sprint štafeti i na duge staze.
Za reprezentaciju Hrvatske na natjecanju nastupaju Paola Rako (Ž16), Ivana Gobec (Ž45) i Damir Gobec (M45). Klupske boje još brane Sabina Rako, Jure Rako (M10), Duje Rako (M40) i Tomislav Vuk (M45).
Izuzetno zanimljiva sprint štafeta trčala se u samom gradu Livignu. Štafeta je obilovala zanimljivim izborima varijanti i najmanji pad koncentracije ili gubitak kontakta sa kartom uzrokovao je gubitak vremena, a kod mnogih i diskvalifikaciju.
Naša mlada Paola Rako zabilježila je jako dobar nastup u seniorskoj konkurenciji za štafetu Hrvatske 2 (Paola Rako, Filip Vujanić, Jakov Lesjak). Štafeta je na kraju bila i bolja od nominalno puno jače Hrvatske 1 (Mirja Pavić, Josip Vujanić, Matija Razum) zauzevši 17. mjesto od 55. štafeta. Naša starija veteranska štafeta (Hrvatska 2) trčala je sa mladima u mix 35 kategoriji u sastavu Ivana Gobec, Damir Gobec i Predrag Markulinčić te je zauzela vrlo dobro 11. mjesto od 38. štafeta. U istoj konkurenciji Vihorova štafeta (Sabina Rako, Tomislav Vuk, Duje Rako) je zbog greške na perforiranju ostala bez plasmana, a štafeta Hrvatske 1 (Tena Sakar, Petar Delić, Branimir Pongrac) zauzela je ukupno 7.mjesto (3. od Alpe Jadran regija).
Drugi najbolji rezultat Hrvata ostvarila je štafeta do 18 godina u sastavu Sara Delić, Kelc Noa i Jan Erben zauzevši 9.mj. od 32. štafete.
Sutra se natjecanje nastavlja srednjim stazama koje se održavaju iznad Livigna u Alpama tako da se trči na preko 2000m nadmorske visine. Natjecatelje očekuje strmi alpski teren sa puno detalja. Želimo našim članovima i članovima reprezentacije Hrvatske puno uspjeha.

Rezultati sprint štafete
Livelox – https://www.livelox.com/Events/Show/97482/Campionati-Italiani-Sprint-Relay
Live cam – https://www.youtube.com/watch?v=tIa-viIlO74

subota, 03.06.2023.

Drugi dan Alpe Jadran kupa održan je iznad Livigna u Italiji na Passo Eiri na visini od 2200m. Otvoreni alpski teren sa pašnjacima sa nešto crnogorice, puno planinskih potoka, kravama na ispaši i jako puno izohipsi 🙂 dočekalo je gotovo 800 natjecatelja.
Danas je Hrvatska imala puno bolje rezultate i svakako treba istaknuti pobjedu Sare Delić u kategoriji Ž14, treće mjesto Tea Mahovića u M16 i treće mjesto Tene Sakar u Ž35. Dakle tri medalje za Hrvatsku. Izvrsne su bile i djevojke u Ž16 gde je Dora Delić bila peta, a naša Paola Rako sedma od preko 40 natjecateljica. Matija Razum je u eliti bio izvrstan deveti u konkurenciji čak sedamdeset i jednog natjecatelja.
I Vihoraši su se pokazali u dobrom svjetlu. Uz prije spomenutu Paolu Rako, svakako je za pohvaliti i četvrto mjesto Jure Raka u kategoriji dječaka do 10 godina sa samo 1min i 34 sekunde zaostatka za pobjednikom. U kategoriji M45 Damir Gobec je bio 11., a Tomislav Vuk 15. od 42. natjecatelja. Sabina Rako je osvojila 11. mjesto u Ž40, a Ivana Gobec 15. mjesto u Ž45. Duje Rako je bio 19. u M40.
Vrijeme na prijevoju se stalno mijenjalo od lijepog sunčanog i toplog do hladnog vjetra sa laganom kišicom. Rekli bi karakteristično alpsko vrijeme. Trebalo je izuzetno puno snage za istrčavanje (hodanje 🙃) strmih uspona, ali i tehnički prilagoditi brzinu na padinama sa puno detalja.
Sutra su na rasporedu duge staze na vrlo sličnom terenu sa vjerojatno nešto više šume.
Rezultati srednjih staza
Livelox – https://www.livelox.com/Events/Show/97532/Coppa-Italia-Middle-WRE-Passo-Eira-Livigno
Live cam iz arene – https://www.youtube.com/watch?v=8KUR4F3W1r8

nedjelja, 04.06.2023.

Treći dan Alpe Jadran kupa vratio je cijelu karavanu u dolinu u Livigno. Ciljni prostor dugih staza nalazio se na dnu skijališta crvene staze u Teoli. Već sam pogled na dužine staza i naročito visinsku razliku dalo je naslućivati da će duge staze biti fizički iznimno zahtjevne. Tako je i bilo s dodatkom jake kiše koja je krenula svega nekoliko minuta nakon prvog starta i trajala je do kraja natjecanja. Osim toga organizator se potrudio na većini staza da visinsku razliku (čitajte penjanje) stavi u prvi dio staze, a drugi dio je bio pravi downhill na kojem je isto trebalo znati trčati strmo nizbrdo po neravnom terenu. Na dijelovima terena bilo je još i snijega, a potoci su se slijevali sa svih strana. U ovim uvjetima od Hrvata najbolje su se snašli Sara Delić koja je bila četvrta u Ž14, Dora Delić koja je osvojila peto mjesto u Ž16 i Teo Mahović osvojivši peto mjesto u M16. To su izuzetno dobri rezultati kada znamo da je ova trka ujedno bila i prvenstvo Italije na duge staze.
Vihoraši su imali solidne rezultate, no nešto slabije nego na srednjim stazama pa je tako Sabina Rako bila 13. u Ž40, Paola Rako 15. od 41 natjecateljice u Ž16, Ivana Gobec je bila 22. u Ž45. Naši muški su bili 15. Damir Gobec u M45, 22. Tomislav Vuk isto u M45, 19. Rako Duje u M40, a Jure Rako je ostao bez plasmana.

Kakvo je vrijeme bilo možete vidjeti na kameri u živo koja je nakon nekog vremena zbog kiše prestala raditi, ali prva dva sata trke se vide utrčavanja. Iz karte M21E možete vidjeti kakav je bio teren i staza za najjaču mušku kategoriju.

Hrvatska je u ekipnom plasmanu na kraju zauzela 6. mjesto. Za ekipni plasman računali su se rezultati sva tri natjecanja iz 12 pojedinačnih kategorija u kojima su nastupali naši reprezentativci od kadeta do veterana i četiri štafetne kategorije. Pobijedila je regija Ticino ispred Trentina (Južnog Tirola) i Veneta. Nakon Švicaraca i dvije talijanske regije četvrta je bila Bavarska, a peta Lombardija. Iza Hrvatske smjestila se Štajerska i Slovenija te Lombardija. Hrvatska je ove godine ostavila jedno mjesto slabiji plasman nego prošle godine u Munchenu, no svejedno je to bio vrlo solidan nastup.
Ekipni rezultati

Fotografije cijelog vikenda iz fotoaparata naših Vihoraša možete pogledati ovdje

Rezultati dugih staza
Livelox: https://www.livelox.com/Events/Show/97535/Campionati-Italiani-Long-WRE-Mottolino-Livigno
Livecam: https://www.youtube.com/watch?v=CSt0SOnR2cg