Članovi OK Vihora i OK Kapele su od 14. – 21.03.2022. sudjelovali na petodnevnom međunarodnom natjecanju u orijentacijskom trčanju na Cipru. Natjecateljski centar nalazio se u Larnaci, a naši natjecatelji su sletjeli prvo u Paphos od kuda su se unajmljenim automobilima prebacili do smještaja.  Četrnaest članova Vihora i tri člana Kapele bili su jedini predstavnici Hrvatske i našli su se na startu, a izvješća sa natjecanja pratite po danima.

 

1.dan – 16.03.2022.  – Cape Greco
Prekrasan dan i lokacija starta uz plažu za početak petodnevne avanture. Teren sa jako puno grmova oko kojih se trčalo iziskivao je vrlo visoku koncentraciju prilikom snalaženja.
Nakon prvog dana natjecanja izdvajamo najbolje rezultate naših članova. Jura Kukec vodi u kategoriji M21 ispred Jana Gobeca. Monika Pavić je treća u u Ž16, Ivana Gobec treća u Ž45, a Damir Gobec treći u M50.
2.dan – 17.03.2022. – Kornos
Drugi dan natjecanja na Cipru bio je sasvim drugačiji. Tehnički zanimljiv i vrlo trčljiv teren od samog početka bio je pravi izazov. Staze su bile izuzetno zanimljive, a sa svakim usponom na neko od brdašaca otvarao se pogled na prekrasnu prirodu i pejzaž.
Danas bilježimo izvrstan rezultat Tomislava Vuka u M35 koji je bio treći. Svoju dominaciju u M21 i dalje bilježe Jura Kukec i Jan Gobec koji su bili prvi i drugi. Monika Pavić danas je za jednu poziciju bolja te je osvojila drugo mjesto. U ukupnom plasmanu nakon dvije trke u M21 vodi Jura Kukec ispred Jana Gobeca. U Ž16 Monika Pavić je treća kao i Ivana Gobec u Ž45 te Damir Gobec u M50. U Ž18 još bilježimo i rezultat Majde Vidaković koja drži drugo mjesto u poretku.
3.dan – 18.03.2022. – Sia Mathiatis

Treći dan natjecanja na Cipru za Vihoraše i prijatelje iz Kapele. Do sada tehnički najzahtjevniji teren, zanimljiva konfiguracija otvorenog terena, vrlo trčljivo, ali sa jako puno malih uvalica i kamenja. Mlade nade Monika Pavić i Majda Vidaković bile su druge u svojim kategorijama Ž16 i Ž18 te su obje druge i u ukupnom plasmanu nakon tri utrke. Jan Gobec pobjedio je u M21 ispred Jure Kukeca i sutra idu u međusobnu borbu za pobjedu u ukupnom plasmanu. Ivana Gobec bila je druga u Ž45 i sada je i u ukupnom plasmanu druga. Damir Gobec je ostao treći u ukupnom plasmanu u M50, no četvrti ima zaostatak od samo minutu tako da će sutra biti isto odlučujuća utrka. Ostatak ekipe skuplja iskustva i uživa u prekrasnim terenima.
Sutra se natjecanje nastavlja četvrtom utrkom koja se računa za ukupni plasman, a u nedjelju je peta utrka koja ne ulazi u ukupni zbroj već se računa zasebno kao sprint utrka.
Četvrta trka za redom na Cipru za naše natjecatelje prošla je jako dobro. Unatoč najhladnijem ožujku na otoku isplatilo se doći na ovo natjecanje. Vrhunski zanimljivi tehnički teški tereni i prekrasna priroda. Jedino nas hladni sjeverac smeta i oblačimo sve što imamo na sebe.
4.dan – 19.03.2022. – Sia Mathiatis

U ukupnom plasmanu za koji su se zbrajali rezultati sva četiri dana Monika Pavić i Majda Vidaković ukupne su pobjednice u kategorijama Ž16 i Ž18. Ukupna pobjednica je i Ivana Gobec u Ž45. Danas se nešto smanjila konkurencija zbog odlaska nekih natjecatelja no to naravno ne umanjuje vrijednost ovih plasmana. U kategoriji M21 Jura Kukec i Jan Gobec vodili su sportsku borbu sve dane i na kraju je ukupni pobjednik Jura Kukec sa vremenskom prednosti od 1’43”. Dakle vrlo izjednačena borba u kojoj su obojica ostvarili po dvije pobjede.
Šestu medalju za Hrvatsku osvojio je Damir Gobec u kategoriji M50 osvojivši ukupno treće mjesto (danas drugo vrijeme).
U kategoriji M35 Tomislav Vuk je ukupno četvrti, Alen Vodopijevec je peti u M45. Violeta Čalić je četvrta u Ž40, Vlatka Stupalo peta, a Maja Kušt šesta u istoj kategoriji. Sanja Penc je osma u Ž50, Marija Gradečak Galović deveta u istoj kategoriji, a Maja Cvitković osma u Ž55. Bez ukupnog plasmana zbog greške na četvrtoj utrci ostale su Bernardica Stipić i Lovorka Čaja u Ž40 te Zdravko Tonković u M50.
UKUPNI PLASMANI NAKON ČETIRI UTRKE:
🥇Ivana Gobec, OK Vihor, Ž45
🥇Monika Pavić, OK Vihor, Ž16
🥇Majda Vidaković, OK Kapela, Ž18
🥇Jura Kukec, OK Vihor, M21
🥈Jan Gobec, OK Vihor, M21
🥉Damir Gobec, OK Vihor, M50
Sutra se natjecanje na Cipru nastavlja zasebno rangiranim sprintom što će biti peta utrka u nizu. Proglašenje će se održati u nedjelju 20.03.2022.
5.dan – 20.03.2022. – Lefkara village

Završna etapa petodnevne utrke održala se u malom mjestu Lefkara u brdima Cipra. Dočekao nas je strmi teren sa uskim uličicama i puno promjena smjerova.
Najbolje su se danas snašli Monika Pavić (Ž16), Majda Vidaković (Ž18) i Jan Gobec (M21) koji su zabilježili najbrža vremena u svojim kategorijama. Drugo mjesto osvojili su Ivana Gobec u Ž45 i Jura Kukec u M21, a treća Vuk Tomislav u M35 i Damir Gobec u M50. Nakon sprint utrke održano je i proglašenje ukupnih rezultata.
REZULTATI SPRINT NATJECANJA
🥇Jan Gobec, OK Vihor, M21
🥇Monika Pavić, OK Vihor, Ž16
🥇Majda Vidaković, OK Kapela, Ž18
🥈Ivana Gobec , OK Vihor, Ž45
🥈Jura Kukec , OK Vihor, M21
🥉Tomislav Vuk, OK Vihor, M35
🥉Damir Gobec, OK Vihor, M50
Cipar je relativno nova destinacija no svakako zavrjeđuje pažnju zbog svojih iznimno zanimljivih terena, a i međunarodna konkurencija uvijek daje dodatni motiv.

Ciparski mediji pišu o natjecanju