Povijest sprinta kao discipline u orijentacijskom sportu seže u kasne devedesete kada je ova “neželjena” disciplina od strane IOF-a krenula vlastitim putem. Jorgen Martensson iz Švedske i niz suradnika pokrenuli su World Park Tour (PWT) koji je rastao iz godine u godinu i privlačio je sve više orijentacista. IOF se borio još neko vrijeme da bi na kraju ipak prihvatio ovu disciplinu. Nakon više od dvadeset godina sprint je došao do razine da ima svoje Svjetsko prvenstvo sa svojim disciplinama.
Sprint kup Hrvatske također je prošao sličan put i od neželjenog priznavanja stigao je do jednakopravne discipline koju mnogi natjecatelji vole zbog svoje dinamike i specifičnosti orijentiranja u urbanim sredinama. Trčanje po centru Zagreba, Varaždina, Splita, Šibenika, Rovinja, Čakovca, Karlovca i raznih drugih sredina zasigurno je najbrže moguće turističko razgledavanje nekog grada 😃.
Sprint je u Hrvatskoj krenuo kroz Vihor park kup 2000. godine koji je sačinjavalo sedam utrka u toj godini, a cijelu organizaciju vođenja kupa odradio je OK Vihor. Kasnije je Vihor park kup prerastao u Alpe Jadran park kup sa trkama u Sloveniji i Hrvatskoj da bi tek nakon toga i službeno sprint bio priznat kao disciplina u Hrvatskoj. Krenulo se sa manje dobnih kategorija da bi sada iz godine u godinu taj broj rastao.
U međuvremenu su se utrke u sprintu u urbanim sredinama dodatno razvile pa sada imamo i srednje staze u urbanim sredinama, a svakako najpoznatiji sustav takvih natjecanja je Euro City Race čija trka je 2019. bila i u Zagrebu u organizaciji OK Vihor.
Ove godine sprint kup Hrvatske sačinjavalo je pet natjecanja u Hrvatskoj od kojih su se tri najbolja rezultata računala za ukupni plasman u kupu. Trčalo se za Kup od Brača pa sve do Murskog Središća. Vihoraši su došli do 12 plasmana na postolju u ukupnom poretku sprint kupa Hrvatske. Kao zanimljivost izdavamo tri druga mjesta u kategoriji M20 gde su naši članovi Noa Kolarek, Marko Jurač i Filip Valjak ostvarili isti broj bodova. Po prvi puta nakon dugo vremena imamo i plasman na postolju i među najjačim seniorima gdje je Jan Gobec osvojio drugo mjesto iako je još junior.
🥇Biserka Horvat Nikšić, Ž65
🥇Maja Cvitković, Ž55
🥇Bojana Nikolić, Ž45
🥈Jan Gobec, M21
🥈Paola Rako, Ž16
🥈Ivica Mesić, M65
🥈Damir Gobec, M45
🥈Noa Kolarek, M20
🥈Marko Jurač, M20
🥈Filip Valjak, M20
🥉Zdenko Horjan, M45
🥉Kimi Maria Gobec, Ž16