Prvenstvo jugoistočne Europe održavalo se od 24.-28.08. u Rumunjskoj u okolici grada Victoria. Osim na Prvenstvu trčali smo i na Romania Grand prix-u za koji su se računali rezultati četiri pojedinačne utrke. Na dan štafete dio ekipe je trčao štafetu, a dio popratno natjecanje Purolite kup. Sve skupa istrčali smo pet utrka i jedan službeni trening.
Za Prvenstvo JI Europe trčali smo sprint utrku, duge staze, štafetu i srednje staze tim redoslijedom. Osim u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji (SEEOC), prvenstvo se održavalo i u veteranskoj – Masters konkurenciji (SEEMOC). Članovi kluba osvojili su ukupno sedam medalja i tri diplome na Prvenstvu JI Europe i šest medalja za Grand Prix Rumunjske.
DNEVNIK PO DANIMA NA PRVENSTVU:
24.08.2022. – TRENING, PROLOGUE i OTVARANJE PRVENSTVA
Rumunjski grad Viktoria je od 23. do 28. kolovoza 2022. domaćin Prvenstva jugoistočne Europe SEEOC na kojem nastupaju i naši članovi.
Uz prvenstvo za seniore, juniore i kadete na programu je i Grand Prix Rumunjske i Prvenstvo jugoistočne Europe za veterane tzv. Masters tj. SEEMOC.
Nakon dugog dvanaest satnog puta naši su članovi odradili službeni trening ujutro te prolog sprint poslijepodne koji se ujedno računao kao prvi dan Grand prixa Rumunjske. Nakon poslijepodnevne utrke svečanim mimohodom i kulturnim programom službeno je otvoreno Prvenstvo. Prvenstvo je svečano otvorio predsjednik Asocijacije država jugoistočne Europe Damir Gobec, naš član uz pozdravni govor predsjednika orijentacijskog saveza Rumunjske Ionuta Patrasa.
Sprint natjecanjem idućeg dana kreću borbe za prve medalje i titule Prvaka JI Europe.
Za reprezentaciju Hrvatske od članova kluba koji su u Rumunjskoj nastupaju Paola Rako (Ž16), Paula Pavlin (Ž20), Monika Pavić (Ž16) i Marko Jurač (M20). U borbe za veteranske titule krenuti će Josip Matijašić (M65), Maja Cvitković (Ž55), Karlo Gobec (M55), Damir Gobec (M50) Tomislav Varnica (M40), Tomislav Vuk (M35), a na Grand prixu Rumunjske nastupaju još Kimi Maria Gobec (Ž18), Ira Mareković (Ž18) i Petar Jurač (M16). Sa nama su i prijatelji iz OK Kapele čija članica Majda Vidaković nastupa za reprezentaciju Hrvatske u kategoriji Ž16 te Predrag Markulinčić iz Međimurja koji se bori za medalju u veteranskom dijelu u kategoriji M45. Da bi sigurno stigli na sva natjecanja i napravili sve analize nakon natjecanja brine se naš Ivica Bertol.
25.08.2022.-  SPRINT
Grad Sibiu u Rumunjskoj je bio domaćin sprint utrke Prvenstva JI Europe u orijentacijskom trčanju. Vihoraši su bili uspješni. Brončani u kategoriji veterana (M40) bio je Tomislav Varnica. Paula Pavlin je osvojila “podium place” i bila je šesta u najjačoj ženskoj juniorskoj kategoriji Ž20. Vrlo dobra je bila i Paola Rako koja je bila osma u Ž16. Marko Jurač je bio 17. u M18, a Monika Pavić 20. u Ž16. Majda Vidaković (KAP) je bila 11. u Ž18.
Imamo i dvije “drvene” medalje na veteranskom dijelu prvenstva. Četvrta mjesta osvojili su Maja Cvitković (Ž55) i Damir Gobec (M50) sa svega nekoliko sekunda zaostatka za trećeplasiranima. Maji je nedostajalo pet sekundi, a Damiru dvije sekunde. Tomislav Vuk je bio peti u M35, Karlo Gobec sedmi u M55, a Josip Matijašić osmi u M65. Predrag Markulinčić (MEĐ) u kategoriji M45 je također bio blizu medalje na petom mjestu sa 44. sekunde zaostatka za broncom.
Na popratnom natjecanju Romania Grand Prix Kimi Maria Gobec je bila druga, a Ira Mareković treća u Ž18. Petar Jurač osvojio je 14. mjesto u M16.
26.08.2022. – DUGE STAZE
Paula Pavlin utrčava za srebrnu medalju
Duge staze u Rumunjskoj na Prvenstvu jugoistočne Europe ove godine su od natjecatelja tražile zaista vrlo visoku razinu fizičke i tehničke pripremljenosti. Nažalost za dio kategorija je to bilo i puno više nego je predviđeno nekim smjernicama za staze pa su tako vremena pobjednika u dobrom dijelu kategorija bila iznad 80 minuta. Visoke temperature dodatno su otežavale trku. U takvim uvjetima zapravo smo postigli fantastične rezultate. Drugo mjesto Paule Pavlin u Ž20 je  jedan od najboljih rezultata do sada ostvarenih na Prvenstvu JI Europe u zadnjih 12 godina od kada se odvija ovo natjecanje.  Paula je u najtežoj disciplini na dugim stazama osvojila srebrnu medalju sa samo 38 sekundi zaostatka za pobjednicom Evangelinom Dyaksovom iz Bugarske, a više od tri minute ispred Alexandre Roman iz Rumunjske. Dvije medalje u veteranskim kategorijama Tomislava Vuka (3.mj. M35) i Damira Gobeca (2.mj.M50) dodatno su pospješila ovaj dan i na kraju naravno ne treba zanemariti i izvrsno peto mjesto Paole Rako u kadetskoj konkurenciji.
Ostali Vihoraši također su bili solidni. Imamo čak tri četvrta mjesta veterana. Karlo Gobec je bio četvrti u M55, Tomislav Varnica u M40, a Maja Cvitković u Ž55. Josip Matijašić je bio 13. u M65, dok je Petar Jurač bez plasmana na popratnoj utrci. Kimi Maria Gobec i Ira Mareković su na popratnoj utrci bile druga i treća u kategoriji Ž18. njih dvije trče zapravo iste staze kao i mlađe juniorke na Prvenstvu.
Naši ostali članovi, reprezentativci Marko Jurač (M18) i Monika Pavić (Ž16) bili su 16. u svojim kategorijama.

Članovi kluba osvajači medalja i diploma na dugim stazama

Monika Pavić utrčava u cilj dugih staza

Ž20 – Paula Pavlin 2.mj.

Ž16 – Dora Delić 4.mj, Paula Rako 5.mj.

27.08.2022. – ŠTAFETA
Štafeta na prvenstvu JI Europe uvijek nosi neizvjesnost i zanimljive borbe do kraja natjecanja. Ovoga puta Hrvatska nije imala jake adute jer nam je nedostajalo ljudi za više štafeta pa su naši reprezentativci nastupali u samo dvije štafete. U Ž16 su djevojke u sastavu Dora Delić, Monika Pavić i Paola Rako bile četvrte. Štafeta mlađih juniora (M18) za koju je nastupao Marko Jurač bila je također četvrta.
Hrvatska je imala i jednu veteransku štafetu MIX45 u sastavu Predrag Markulinčić, Damir Gobec i Maja Cvitković. Iako su se Hrvatske štafete dobro držale, a  neko vrijeme bile i na pozicijama za postolje na kraju ipak nije bilo snage za medalje. Mlađi juniori i kadetkinje su završili četvrti, a veterani  sedmi. Maja je dala sve od sebe, ali u konkurenciji sa desetak godina mlađim natjecateljima nije uspjela obraniti drugo mjesto koje je naša štafeta držala nakon druge izmjene. Lavovski se borila i na teškoj “zelenoj” stazi napravila je najbolje što je mogla.
Da dan ne prođe bez medalje pobrinuo se Tomislav Varnica koji je bio treći na popratnom natjecanju “Purolita kup” u kategoriji M35. U istoj kategoriji Tomislav Vuk je bio osmi, dok je Petar Jurač bio dvanaesti u M18.
28.08.2022. – SREDNJE STAZE
Srednje staze su bile još jedan uspješan dan na Prvenstvu JI Europe. Vihoraši su osvojili tri medalje u službenoj veteranskoj konkurenciji – Maja Cvitković (Ž55) 3. mjesto, Tomislav Varnica (M40) 2. mjesto i Damir Gobec (M50) 2. mjesto. Pauli Pavlin je nedostajalo svega pedesetak sekundi da osvoji još jednu medalju u Ž20, no i četvrto mjesto i “podium place” je lijepi uspjeh. Svoju priliku propustila je i mlada Paola Rako koja je po prolazima bila vrlo blizu srebrne medalje, no velika greška na jednoj kontroli pokvarila je taj plasman. Borbena do kraja bez obzira na greške skupila je jedno iskustvo za iduća reprezentativna natjecanja.
Osim toga naša ekipa je na Grand prixu Rumunjske za koji su se računali rezultati četiri pojedinačne utrke osvojila još cijeli niz medalja. Pobjedu u Ž20 odnijela je Paula Pavlin kao i Tomislav Varnica u M40, Damir Gobec je bio drugi u M50, Tomislav Vuk treći u M35 kao i Maja Cvitković u Ž55. Karlo Gobec je bio također treći u M55, a Majda Vidaković (KAP) je bila druga u Ž18.
Ostali rezultati srednjih staza:
Paola Rako je bila 15., Monika Pavić 17. u Ž16, Marko Jurač 18. u M18, Petar Jurač 9. u M16, Josip Matijašić 12. u M65, Predrag Markulinčić 10. u M45, Kimi Maria Gobec 2. u Ž18 i Ira Mareković 3. u istoj kategoriji popratne utrke.
Klupski osvajači medalja i diploma na Prvenstvu JI Europe:
Paula Pavlin – 2.mj. duge staze, Ž20
Maja Cvitković – 2.mj. srednje staze, Ž55
Damir Gobec – 2.mj. duge staze, M50
Damir Gobec – 2.mj. srednje staze, M50
Tomislav Varnica – 2.mj. srednje staze, M40
Tomislav Varnica – 3.mj. sprint, M40
Tomislav Vuk – – 3.mj. duge staze, M35
Paula Pavlin – 4.mj. srednje staze, Ž20
Paola Rako – 5.mj. duge staze, Ž16
Paula Pavlin – 6.mj. sprint, Ž20
Na Grand Prix-u Rumunjske osvojili smo za klub dodatnih šest medalja:
Paula Pavlin 1.mj. Ž20
Tomislav Varnica – 1.mj. M40
Damir Gobec – 2.mj. M50
Tomislav Vuk – – 3.mj. M35
Maja Cvitković – 3.mj. Ž55
Karlo Gobec – 3.mj. M55
Web stranica organizatora