Google
  
 
   Orijentacijski klub VIHOR
   

Češka
04. - 13.08.2001.


Tijekom mjeseca kolovoza sudjelovali smo na petodnevnom natjecanju "Bohemia" koje se ove godine održavalo u najljepšem dijelu Češke na području nacionalnog parka nazvanog "Češka Švicarska". Tijekom našeg desetodnevnog boravka posjetili smo mnoge znamenitosti u Češkoj i Njemačkoj. Posjetili smo Prag, prijestolnicu Češke kulture i pravu turističku "Meku". Osim Praga od većih gradova posjetili smo i njemački Dresden koji je bio udaljen samo 60-tak kilometara od našeg smještaja. Poimanje Njemačke i njihovih gradova kao čista "shopping" središta ovdje sigurno nema uporište. Dresden je i prije rata bio mali Paris, a nakon savezničkog bombardiranja na kraju rata od njega doslovce nije ostalo ništa. Nijemci su uložili veliki napor u restauriranje svih spomenika i značajnih objekata, a najveći pomak učinjen je nakon ujedinjenja Njemačke. Danas je Dresden jedno od obaveznih turističkih odredišta milijuna turista koji putuju Europom. Sam nacionalni park u kojem smo proveli većinu našeg vremena ispunjen je prirodnim ljepotama i znamenitostima. Glavna karakteristika su mu poznate pješčane češke stijene koje čas tvore duboki klanac, a čas se uzdižu u visinu tvoreći prekrasne vidikovce. Svakodnevno planinarenje nakon natjecanja pomalo je dodatno crpilo snagu iz umornih nogu, ali u svakom slučaju isplatilo se uložiti nešto dodatnog napora.

Mali dio onoga što smo doživjeli pokušati ćemo Vam dočarati malom galerijom slika sa najzanimljivijih dijelova putovanja.

Na natjecanju


U očekivanj starta

Ivana na kontroli u klancu

Kako se spustiti s kontrole?


Iskra u cilju

Ivana na "tuširanju"

Smješteni smo bili u kampu u mjestu Jetrichovice. Naš mali logor činilo je šest spavaćih šatora i šator "kuhinja" koji je ujedno bio i prostor za sušenje mokrih stvari. U neposrednoj blizini imali smo prekrasnu stijenu i potok. U kampu je bila i neka vrsta prirodnog bazena koji su neki uspjeli i koristiti unatoč hladnoći.
Na planinarenju smo posjetili znamenitu Pravčicku branu, Marijinu skalu, kanjon divlje i mirne rijeke, stari grad Falkenštejn, stijenu sa isklesanih sedam patuljaka i snjeguljicom... Izleti su trajali između dva i četiri sata laganog hoda sa puno slikanja.

U kampu

ispred šatora

kuhanje ručka

za stolom





Zlatko na potoku pored šatora
 
Na planinarenju  



Sljemenaši i Vihoraši



Damir iznad nacionalnog parka



Iskra i Petar - pogled u dolinu



u kanjonu



u zraku


Mi smo bili u Češkoj
Petar, Nina, Zlatko, Iskra, Ivana i Damir

www.vihor.hr

Orijentacijski klub Vihor • 10 000 Zagreb • Basaričekova 8
Pišite na: vihor@vihor.hr • damir.gobec@zg.tel.hr
Pokude, pohvale, sugestije i upite tehničke prirode šaljite na karlo.gobec@zg.hinet.hr
© Karlo Gobec - All Rights Reserved